Мрежа

Еди Рама: Сърбия и ООН да признаят независимостта на Косово

0 0

Министър-председателят на Албания Еди Рама заяви по време на заседанието на Общото събрание на ООН, че Сърбия и другите страни членки на организацията са длъжни да признаят независимостта на Косово и да й позволят да се включи в международните структури, предава РИА Новости.

По неговите думи, откритият спор между частично признатата Република Косово и Сърбия все още пречи на реализирането на потенциалното развитие на целия Балкански регион, предава „Фокус“.

„Независимо с какви проблеми се сблъсква младата демокрация на Косово, повече от ясно е, че са минали повече от 10 години от нейната независимост и Република Косово е успяла да изгради активна демокрация“, каза Рама.

Според него Косово е „надежден партньор в региона“, който никога не е отстъпил „от своите европейски и евроатлантически задължения“.

„Време е всички страни в това събрание, особено нашите приятели в Сърбия, да признаят независимостта на Косово и да признаят реалността. Това е единствената надеждна основа за изграждане на общо по-добро бъдеще“, каза още Рама.

Ръководителят на албанското правителство предложи също така да се даде възможност на Косово да се присъедини към „всички международни организации“ и помоли ЕС да предостави на жителите на Косово правото на безвизов достъп.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 97 − 89 =