Мрежа

ЕЦБ запази лихвите без промяна и обеща да ги остави в текущите, или в по-ниски нива

0 0

Европейската централна банка запази без промяна основните лихвени ставки, но обяви, че планира да остави лихвите в сегашните, или в по-ниски нива, „най-малко и през първата половина на 2020-а година“.

По този начин ЕЦБ сигнализира за предстоящо понижение на краткосрочните лихвени проценти за пръв път от началото на 2016 година и за евентуално възобновяване на мащабната по размер програма за закупуване на еврооблигации, известна като „количествени улеснения“, съобщава БНР.

Тази промяна в позицията на централната банка е насочена към изолиране на колебливата икономика на еврозоната от международните насрещни ветрове, вариращи от търговски напрежения главно по оста САЩ-Китай, до оставащата в пълна сила неяснота около процеса на Брекзит по-малко от 100 дни преди крайния срок за излизане на Великобритания от ЕС на 31-ви октомври.

На днешното си заседание ЕЦБ решение да остави без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране (т.нар. „репо лихва“) на ниво от 0,00%, депозитната си лихва на ниво от -0,4% и заемната си лихва на ниво от 0,25%.

Централната банка обаче заяви, че нейните служители ще разгледат различните опции, насочени към повишаване на устойчиво ниската инфлация, включително и възможността за нова програма за покупка на активи.

Изявлението на банката изпраща силен сигнал, че ЕЦБ се готви да обяви нов важен пакет от стимулиращи мерки вероятно още на следващото редовно заседание на 12-ти септември.

Някои инвеститори и анализатори се надяваха централната банка да намали лихвените проценти още на днешното заседание като превантивен ход с оглед на очакванията, че Федералният резервна САЩ ще намали основната си лихва с 0,25% на заседанието си през следващата седмица (на 30-и и 31-ви юли).

Забавянето на подобно решение обаче предполага, че ЕЦБ се нуждае от повече време, за да създаде новия пакет от стимули, който би могъл да включва както понижаване на и без това рекордно ниските лихви, така и подновяване на програмата за „количествени улеснения“, която беше преустановена през декември.

Сега вниманието се насочва към пресконференцията на председателя на ЕЦБ Марио Драги, на която той вероятно ще даде по-ясни насоки относно бъдещата политика на централна банка.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.