Мрежа

Две британски партии искат избори на 9 декември

0 643

Две от по-малките партии във Великобритания са обединили сили, за да се опитат да предизвикат избори на 9 декември, и са изпратили писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск с молба за отлагане на Брекзит, което да позволи организирането на вота, предаде Ройтерс.

В писмото си Шотландската национална партия и Либералните демократи – убедени привърженици на оставането в Европейския съвет, молят Туск да се съгласи с удължаване на срока за Брекзит до 31 януари, предаде БТА.

Британският премиер Борис Джонсън предложи да бъдат свикани избори на 12 декември и се нуждае мнозинство от две трети от 650-те депутати в парламента да подкрепи плана му при гласуването утре. Повечето опозиционни партии, сред които Шотландската национална партия и либералдемократите, се противопоставиха на идеята, но вчера двете партии заявиха, че биха могли да подкрепят предсрочен вот през декември, ако той бъде отделен от законопроекта за Брекзит.

„Смятаме, че това е единственият начин да се деблокира безизходицата в парламента и да се даде възможност на Обединеното кралство и ЕС да продължат напред – независимо под каква форма“, заявиха двете партии. Според медийни информации те са за избори на 9 декември.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 2 + 1 =