Мрежа

Докторът по компютърни науки от Харвард Свилен Кънев е носителят на „Джон Атанасов“

0 215

Докторът по компютърни науки от Харвард Свилен Кънев е носителят на Голямата награда „Джон Атанасов“ за 2019 г., която беше връчена от президента Румен Радев на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, предаде БТА. 

Кънев е на 31 години. Той има десетки публикации, цитирани над 500 пъти във всички големи списания и световнозначими конференции. В момента Свилен Кънев е старши софтуерен инженер в Google. Има бакалавърска, магистърска и докторска степен по компютърни науки от Харвард. Основният му научен интерес и принос е в областта на компютърните архитектури – на границата между хардуер и софтуер.

Носител на Грамота в категорията Награда „Джон Атанасов“ – подгласник на победителя, е инж. Светлин Пенков, на 29 години, за изключителните му успехи със собствена разработка. Пенков е доктор по роботика и изкуствен интелект от Единбургския университет. Научните интереси и работа на Светлин Пенков са фокусирани върху пресечните точки между роботика и изкуствен интелект.

Президентът Румен Радев поздрави всички, допринесли за това престижната награда да се развива с времето, като хора, свързани с развитието на компютърните науки и утвърждаването на престижа на България в тази област. Радев напомни, че този месец отбелязваме 80-ата годишнина от първия в света прототип на цифров компютър, създаден от българина Джон Атанасов – с безспорно влияние върху образованието, науката, технологиите и съвременния живот. Президентът отбеляза, че днес в Гербовата зала се връчват отличията на победителите в конкурса за 17-и път, като изрази удовлетворение от нивото на представените разработки. Наред със забележителните научни прозрения, в тях ясно прозира стремежът на младите ни учени тяхната работа да бъде в служба на хората и на обществото, отбеляза държавният глава. Като радостно той посочи, че много от приложните разработки са подплатени с патенти, което показва сериозното отношение на младите хора към конкурса. Президентът добави, че го радва това, че където и да учат, в каквито и научни звена и лаборатории у нас и по света да работят, те го правят с мисъл за България, съхранявайки връзката си със страната.

Президентът отбеляза също, че тази година поставя нова традиция – с грамота се отличава преподавател, вдъхновител и създател на таланти. Това е д-р Бисерка Йовчева, гл.ас. в катедрата „Компютърна информатика“ на Шуменския университет, разработила успешна методика за преподаване по информатика, обучила над 1900 деца и 1800 възрастни.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски отбеляза, че когато става въпрос за научни центрове, сме малка страна и едва ли можем да си позволим това, което си позволяват САЩ, Китай, Япония, Франция, Германия, но когато става въпрос за учени, ние по нищо не отстъпваме на никоя друга страна, което доказват учените ни в различни области. Вие сте един от тези примери, добави Ревалски на церемонията.

На нея бяха връчени също Грамотата „Джон Атанасов – проект с голям обществен принос“; награди в категорията „Джон Атанасов – дебютен пробив в областта на компютърните технологии“; награди в категорията „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 2 = 4