Мрежа

Додик: НАТО е смъртна присъда за Босна и Херцеговина

0 322

Сръбският член на председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик недвусмислено заяви, че присъединяването на страната към НАТО е невъзможно в интервю за „Русский репортер“, цитирано от „Фокус“.

Република Сръбска прие резолюция за военен неутралитет, което показва, че не иска да бъде член на Северноатлантическия алианс, отбелязва официалният печатен орган на правителството в Москва – вестник „Российская газета“.

„Дадохме да се разбере ясно, че няма да преминем към НАТО и няма да бъдем част от този съюз по редица политически, военни, икономически и други причини. Например, що се отнася до икономическия аспект, постоянно ни казват: ще влезете НАТО – и икономическата ситуация ще се подобри веднага. Но можем да видим какво се случва в Хърватия, Черна гора и някои други страни от региона. А що се отнася до военните причини – НАТО бомбардира сръбския народ два пъти без резолюция на ООН – това е факт.Това беше едностранно и криминално действие на НАТО срещу сръбския народ, което причини огромни щети по отношение на човешки жертви и материално-технически средства както на Република Сръбска, така и на Сърбия. Сърбите като народ нямат причина да амнистират тази незаконна военна операция чрез присъединяване към НАТО. Макар нашите противници да са силни и влиятелни, а ние да сме малки и слаби, що се отнася до нашата воля, ние не искаме да се присъединяваме към тях, не искаме да имаме военна граница на река Дрина. Ние ценим ролята и позицията на Русия в региона, но считаме, че не е необходимо да влизаме във военни съюзи. Ето защо ние определихме позицията си като неутрална. От руска страна позицията ни се приема доста разумно, но от Запад получаваме ултиматум; те също се опитват да използват босненските структури, за да ни наложат НАТО. Третата, политическа причина е, че не получаваме нищо от членството в НАТО, но губим приятели. А ние не искаме това! В политически смисъл ние се стремим да изградим позиция на неутралитет. Разпределението на силите в самия свят вече е различно, отколкото преди 20 г. или дори 10 г. Разбира се, ние сме малка нация, не трябва да изразяваме амбициите за разрешаване на големи въпроси – това е прерогатив на великите сили. Но за всеки, който дори е слабо въвлечен в политическите процеси, е очевидно: ситуацията на глобално ниво се усложнява и вече можете да разберете в коя посока се движи всичко. Сега ние по никакъв начин не смеем да загубим някой от нашите партньори“, цитира изданието думите на Додик.

Според Додик чрез Матю Палмър (който в края на август бе назначен за специален представител на САЩ за Западните Балкани) е заявено, че Босна и Херцеговина първо трябва да приеме План за действие за членство в НАТО. „За да може тя да се присъедини към НАТО, ще трябва да гласувам за него. Но определено няма да го направя. Разбира се, това ще доведе до множество проблеми. САЩ вече ме включиха в списъка на персоните нон грата. Но не бях избран, за да се грижа за личния си комфорт в този много труден исторически момент за сърбите, бях избран за представител и лидер на хората, с които съм горд , за да политика. Ангажиран съм да защитавам сръбските национални интереси. Дали се харесвам на някого в Брюксел или не, е въпрос за тях, но не и за мен“.

Членът на Президиума заяви, че ако някой, заобикаляйки сърбите, се опита да въвлече Босна и Херцеговина в НАТО, тогава те сами ще подпишат смъртната присъда на страната. „Без участието на сърбите, страната е обречена“, предупреди Додик.

Политикът коментира и възможността за присъединяване към санкциите срещу Русия като едно от потенциалните условия за европейска интеграция на Босна и Херцеговина. „Въпросът за санкциите е много далеч от реалността. Ако утре кажат: Е, ще ви вземем в ЕС, просто въведете санкции“, бих отказал да вляза дори тогава, и няма да налагам санкции“.

Милорад Додик също очерта своята принципна позиция по отношение на Крим, който за него очевидно е част от Русия. „Много бих искал да отида в Крим – ще избера времето за посещението и не виждам причина, поради която това посещение не би могло да се състои“, заяви политикът. „За мен винаги е голяма чест да се срещна с руския президент Владимир Путин и очаквам следващата ни среща да се проведе скоро“.

Според редакцията „колективният Запад“ продължава да прибягва до насилие срещу сръбския народ в Босна и Херцеговина, настоявайки лидерите му да се „преклонят пред НАТО и САЩ“. В същото време от октомври 2018 г. страната не е в състояние да сформира нов Министерски съвет, начело на който трябваше да застане сърбин. Предпоставката за появата на правителство, представено от бошняци и хървати и подкрепено от САЩ, бе да се ускори интеграцията на балканската държава в НАТО чрез изпращане на Годишната национална програма в Брюксел. Това би позволило на Запада да активира плана за действие за членство в НАТО за Босна и Херцеговина (на 5 декември 2018 г. страните от НАТО одобриха активирането на плана и насърчиха Босна и Херцеговина да представи ГНП). Американският държавен секретар Майк Помпео дори изпрати писмо до най-висшия колективен ръководен орган на Босна и Херцеговина – Президиума, с молба за одобрение на ГНП. „Тази стъпка няма да предопредели бъдещото членство в НАТО, но ще окаже положително въздействие върху трансформацията и модернизацията на въоръжените сили на страната“, отбеляза американският дипломат. „Тази стъпка ще подобри сигурността в Босна и Херцеговина и ще ускори процеса на реформи, което е условие страната да получи статут на кандидат за членство в Европейския съюз. Затова ви приканвам да продължите усилията, положени от предишните власти, и да одобрите ГНП като част от това“, припомня изданието думите на Помпео.

Сърбите категорично отхвърлиха подобно развитие на събитията, позовавайки се на резолюцията на Народното събрание на Република Сръбска относно военния неутралитет и нежеланието да се присъединяват към каквито и да било военнополитически блокове, което предизвика възмущение, включително във Вашингтон.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 49 + = 57