Мрежа

Доброволци влязоха в пещера, за да търсят вода за Перник

0 1

Засега дебитът е 40 литра в секунда, но се очакват още количества

Членове на няколко пещерни клуба от страната, водени от спелеолога Атанас Русев, влязоха вчера за първи път в пещера Попов извор над Перник, за да проверят дебита на подземните води в нея.

16-те доброволци започнаха работа рано сутринта. Целта е да поставят датчици, с които да се измери дебита на подземната река, която захранва този извор.

Очакванията са за дебит от 100 литра на секунда, което би подобрило рязко положението според очакванията на пещерняка Атанас Русев. Качествата на водата са изследвани и тя е годна за пиене. Има и план как да се насочи към язовир “Студена”, като целият проект се финансира с онези 2,4 млн. лв., които бяха отпуснати от бюджета на регионалното министерство още през декември миналата година.

При вчерашното първо слизане дебитът на едната от каверните на пещерите се оказа само 40 литра в секунда. Той обаче не е целият. За да се установи цялото количество, водата от различните камери трябва да се изпомпа, да се поставят датчиците и да се изчака водата отново да напълни камерите на пещерата. Цялата процедура ще отнеме поне още едно денонощие.

В ранния следобед вчера на обекта дойде икономическият министър Емил Караниколов.

Според Русев водата в пещера Попов извор има непостоянен дебит през годините. Изворът дренира водите от ниската част на варовиците, където надморската височина не надхвърля 1100 метра. Активността на този извор започва още януари и февруари, когато дебитът е най-голям.

“Подземната река допълнително ще помогне, тъй като тя ще е нещо като воден резервоар, който се пълни когато няма потребление – през нощта, и през деня ще се подава към язовира”, обясни преди време Русев.

Спасяват града с минерална вода

Редица квартали на Перник и селата близо до града посрещнаха вчера пратки с минерална вода, която беше раздавана безплатно на хората. В тези райони на града има големи аварии, които са оставили през последните 2-3 денонощия хората изобщо без вода.

Част от камионите с водата бяха на производители на минерални води и напитки и те бяха осигурени от регионалното и от икономическото министерство.

В почти целия пернишки квартал “Църква” например няма никаква вода от няколко дни, тъй като при двукратния режим на водата през декември водопроводната мрежа не е издържала на огромните приливни вълни при пускането ѝ по два пъти на ден.

Вчера по обед под наблюдението на икономическия министър Емил Караниколов и на регионалния зам.-министър Николай Нанков започнаха аварийните ремонти на водопроводната мрежа в “Църква”, като в част от квартала подаването на вода бе възстановено още по обед.

Аварийните ремонти се финансират с 30-те милиона лева, които правителството отпусна спешно за Перник.

Следобед Нанков се срещна с кмета на града Станислав Владимиров и се договориха търговете за ремонтите на останалите места да се ускорят. За да бъдат проведени по съкратената процедура, както разрешава Законът за обществените поръчки, в града бе обявено бедствено положение, което веднъж вече бе удължено и вероятно времетраенето му ще се увеличи още веднъж за около месец-два.

Активисти на гражданската платформа “Изправи се.БГ” на Мая Манолова също дариха 3700 литра вода на пернишкото село Люлин, където няма вода от две седмици. В неделя хората на Мая Манолова ще доставят над 2000 литра вода в пернишкото село Мещица, където също няма вода от две седмици. В Мещица, което се намира на няколко километра от Перник, бе епицентърът на земетресението през 2012 г.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 59 + = 62