Мрежа

Днес е Световният ден на бежанците!

0 536

Днес е Световният ден на бежанците. У нас със статут на бежанци пребивават 380 чужди граждани, настанени в регистрационно-приемателните центрове в София и в Харманли, от които 97 са деца. Запълнен е едва 7 на сто от капацитета на центровете за настаняване.

Сред бежанците у нас преобладават граждани на Сирия, Ирак и Афганистан. Част от децата са без семейства.

,,Те са настанени в нашите сигурни зони, които през миналата година открихме в центъра ни във Военна рампа и в „Овча купел“. Към настоящия момент техният брой е 33. Само едно е непридруженото малолетно. В тази сигурна зона ние сме осигурили 24-часова грижа, работа с психолози, социални работници се грижат за тях и се работи ежедневно за тяхната сигурност“, заяви пред БНР Янита Манолова от Държавната агенция за бежанците.

Децата учат български език и са включени в дистанционното обучение, наложено в училищата в страната заради епидемията от коронавирус. А в бежанските центрове няма случай на зараза с вируса заради строгите мерки.

Ограничаване достъпа на външни лица, осигуряване на лични предпазни средства, дезинфекция, започнахме много интензивни беседи с тях за разпространението на COVID-19, какви са симптомите, допълни Манолова.

У нас вече има случаи на трайно заселили се бежански семейства, отчита се и повишена толерантност от страна на обществото към потърсилите убежище.

Източник: https:novini.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 5 + 2 =