Мрежа

Дънчила иска досегашния ресор за бъдещия румънски еврокомисар

0 1

Румънският премиер Виорика Дънчила разговаря днес в Брюксел с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде Медиафакс, позовавайки се на правителствено прессъобщение.

В съобщението се посочва, че в рамките на разговорите са били обсъдени аспекти, свързани с бъдещия еврокомисар от страна на Румъния, включително и възможността за запазването на досегашния ресор.

„Двамата официални представители се договориха диалогът да продължи в скоро време“, се отбелязва в съобщението.

Миналата седмица медиите съобщиха, че Дънчила е изпратила писмо до Европейската комисия, в което се съдържат две предложения за еврокомисар от румънска страна: бившият министър на вътрешните работи и на комуникациите Дан Ника и бившата министърка на околната среда и на еврофондовете Рована Плумб. И двамата бяха избрани за евродепутати от листата на управляващата Социалдемократическа партия.

В досегашната ЕК румънският еврокомисар отговаряше за регионалната политика и Букурещ желае да получи също толкова важен ресор и в новия екип – било енергетика, било транспорт, отбелязва Франс прес.

В цитираното предсъобщение се посочва още, че по време на срещата Дънчила е поздравила Урсула фон дер Лайен за избирането й за председател на бъдещата Европейска комисия и е уверила в пълната си подкрепа към усилията на ЕК за укрепване на европейския проект.

От своя страна Фон дер Лайен е благодарила на Дънчила „за изключителните резултати, постигнати от Румъния в изпълнението на мандата й на председател на Съвета на ЕС“.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 83 − = 75