Мрежа

Диета с плодове, зеленчуци, риба и чисти меса бори депресия само за 3 седмици

536

Преминаването към здравословен хранителен режим може да спомогне за преборването на депресия за по-малко от месец, сочи научно изследване.

Специалистите изследваха 76 студенти, страдащи от депресия, между 17 и 35 години. Всички те се хранели най-вече с преработени храни, захар и наситени мазнини. 

Учените откриват, че давайки им повече плодове, зеленчуци, риба и чисто месо, състоянието им значително се подобрява само за три седмици.

Експертите твърдят, че храните, богати на повече витамини, минерали и антиоксиданти подхранват мозъка и намаляват нивата на вътрешно безпокойство, свързани с депресията, предава „Дейли мейл“.

Изследването на учените от университет в Австралия е най-новото от редица проучвания, свързани с добрия хранителен режим и подобряването на умственото състояние.

В началото на изследването студентите попълват въпросник, в който описват състоянието си и хранителните си навици.

Всички те посочват 7 или по-високо ниво в скалата за депресия, безпокойство и стрес – сигнал за тежка депресия.

Участниците в изследването до този момент приемали големи дози преработени въглехидрати, наситени мазнини и захар.

Учените ги разделят в две групи – първата с промяна на хранителния режим, а втората с регулярен. През цялото време всички продължават да приемат антидепресанти.

На подлагащите се на новия начин на хранене се препоръчват 5 порции със зеленчуци дневно, както и 2-3 плода. Освен това те трябва да приемат и по три порции пълнозърнести храни, три порции чисто месо, яйца, тофу или бобови изделия, както и две супени лъжици зехтин и чаена лъжица куркума или канела всеки ден.

Същите са инструктирани да намалят рафинираните въглехидрати, захарта, наситените мазнини и преработени храни. 

Другата група продължава да се храни по начина, по който си ядат по принцип. 

След 21 дни студентите от първата група посочват спад в нивото на депресия от 7.2 до 4.4, което вече се счита за нормално. Безпокойството им пада от 6.3 на 3.4, а нивото на стрес от 7.7 до 4.8. 

При втората група обаче подобни промени не се наблюдават. 

„Тези открития показват, че дори леката промяна на дневното меню е полезна като допълнителна терапия за намаляване на симптомите на депресия“, пишат авторите на изследването.

3 месеца по-късно 21% от студентите с променен хранителен режим се придържат към него заради подобреното си състояние. 

При хора с подобни проблеми се препоръчват и тренировки, както и да не пропускат хранене през деня, особено закуската, тъй като ниската кръвна захар може да понижи настроението.

Източник: https:www.24chasa.bg

Comments are closed.