Мрежа

Депутатите приеха промените за бързия съд в НПК и НК на първо четене (Обновена)

0 215

И четирите проекта за промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс предложени от ГЕРБ, „Обединени патриоти“, БСП и „Воля“ за съкратеното съдебно следствие, приеха днес на първо четене депутатите в парламента.

С промени в Наказателно-процесуалния кодекс “Обединени патриоти”, БСП и “Воля” предлагат да отпадне възможността за бърз съд при направени самопризнания, ако е извършено тежко убийство или е причинена тежка телесна повреда. От ГЕРБ предлагат промени в Наказателния кодекс, с които съкратеното производство да остане, но съдът да не бъде задължен да намали присъдата, както е сега. Освен това наказанието да може да се намалява с 1/5, а не с 1/3.

Изключението за съкратеното съдебно следствие е действало за много кратко време преди и не може да се прецени какъв ефект е имало. Сега обаче имаме възможност да променим този институт и трябва да го направим, каза депутатът от НФСБ Христиан Митев по време на дебатите. Той припомни, че ако промените в НПК се приемат, то те ще имат отношение и по висящите производства, което щяло да възстанови чувството за справедливост у хората.

Тези промени биха били стъпка назад. Евентуалното премахване на института при определени видове тежки престъпления ще доведе до забавяне на процеса и не наказване на дееца, коментира пък шефката на правната комисия и депутат от ГЕРБ Ана Александрова. Но подчерта, че от ГЕРБ ще гласуват за предложените промени от другите групи, за да може дебатът да продължи.

Трите законопроекта на „Обединени патриоти“, БСП и „Воля“ бяха приети със 135 гласа „за“.

„Против“ предложенията на ГЕРБ пък се обявиха от левицата.

Предложените промени в Наказателния кодекс от ГЕРБ ще дадат възможност на провинилите се да се възползват от по-благоприятния закон. Това ще предизвика хаос. Приемането на този закон би било грешка, най-малкото, защото се различава от законопроекта, който приехме току що, каза соцдепутатът Крум Зарков.

Законопроектът на ГЕРБ обаче бе приет на първо четене с 97 гласа „за“ и 62 „против“.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 1 = 2