Мрежа

Депутатите одобриха бюджетите на обществените медии

0 108

Депутатите одобриха бюджетите на обществените медии БНР, БНТ и БТА. Според разчетите през 2020 г. Българска телеграфна агенция ще получи 5 811 400 лв. Българско национално радио – 47 044 900 лв., а Българска национална телевизия 70 907 100 лв.

Депутатите отхвърлиха предложението на народния представител Антон Кутев от „БСП за България“ за отпадане на член 36, в който са разписани средствата за Съвета за електронни медии. Кутев посочи, че с приемането на този член от Закона за държавния бюджет за поредна година се отлага създаването на Фонд „Радио и телевизия“.

В бюджета на СЕМ се залагат 1,2 млн. лв. приходи от държавни такси, които според Закона за радиото и телевизията, приет 1998 г. следва да постъпват във Фонда, който да ги преразпределя към обществените медии и СЕМ. „Самият факт, че СЕМ събира тези пари и ги ползва, го няма никъде в закона“, отбеляза Кутев.

По думите му създаването на фонда се отлага от 98 г., а сега се предвижда създаването на работни групи, които да работят за неговото закриване. „Искам да ви съобщя, че тази битка за Фонд „Радио и телевизия“ ще бъде доста сериозна“, обърна се Кутев към управляващото мнозинство.

По отношение на субсидиите за обществените БНР, БНТ и БТА Антон Кутев каза, че издръжката на поне на две от тези медии, трябваше отдавна да е обект на Фонда.

„Европейската практика не е измислила нищо по-добро от начина на финансиране през фонда със съответните такси, които би трябвало да се събират“, коментира депутатът.

По думите му финансирането през фонда е единственият начин, по който БНТ и БНР няма да зависят пряко от министъра на финансите. „Опасността от пряко политическо въздействие рязко намалява, ако финансирането на тези институции минава през Фонд „Радио и телевизия“, каза Кутев.

Според депутата липсата на фонд е нарушение на законите на държавата и води до перманентна обвързаност с изпълнителната власт на обществените медии, както финансова, така и редакционна. Кутев бе категоричен, че това е едно от главните неща, които ни поставя на 111-то място по свобода на словото.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 50 − 49 =