Мрежа

Деница Сачева: Одобрявам закона за обществените услуги, но той бе отложен заради общественото недоволство

0 215

Има много теми, които са отворени и има обществени очаквания по тях, заяви пред Би Ти Ви социалният министър Деница Сачева. Те заяви, че може да говори за Бисер Петков с уважение, защото той е добър специалист. Не се занимавам с ретроспекция на миналото. Искам да говоря само за това, което сама правя и смятам да правя, каза Сачева.  

Разбира се, че одобрявам закона за социалните услуги. Той не се отнася до семейните отношения, които се регулират с други закони. Единствената промяна, която е направена там по отношение на децата в риск, е, че са извадени децата с увреждания, посочи социалният министър. Според нея има психоза, а никакви разумни основания за протести срещу закона заради семейни отношения. 

Категорично твърдя, че правителството нито е провеждало, нито смята да провежда, категорична бе тя. Социалните услуги се изпълняват от общини и само 15% – от неправителствени организации, каза тя. И добави. че законът е бил отложен заради голямото обществено недоволство. След като има такова обществено недоверие дори най-добро политическо решение не може да бъде въведено насила.

Социалните работници не отнемат деца, а ги връщат в семействата. Само за миналата година социални работници са работили с 1300 деца, за да не бъдат изведени от семействата, посочи Сачева. А повече от 1000 са върнати в биологичните семейства.

По случая Балша правим всичко възможно да върнем детето на майка му, за да изпълним съдебното решение, но тя каза, че в момента няма адрес, на който можем да върнем детето. Така че сега нещата са в ръцете на майката. 

Деца в България не се извеждат поради бедност, за пореден път го казвам, каза още Сачева. Битовите условия не са основен фактор. 

Няма никакъв риск законът за социалните услуги да даде възможност за бизнес на неправителствените организации. Но първо трябва да има национална карта на услугите, която ще регулира търсенето и предлагането. 

Законът за социалните услуги е нужен именно, за да се създаде Агенция за качество на социалните услуги и да бъде създаден стандарт за тях. В момента върви цялостна проверка на центровете за настаняваме от семеен тип и скоро ще можем да предоставим резултатите. 

Проблемът с болничните предстои да се обсъжда, чакаме анализ за закона на бюджета на социалното осигуряване и след това заедно с работодателите и синдикатите ще търсим най-добрите варианти, коментира социалният министър. В 13 държави е практика да не се плаща болничният за 1 до 3 дни, докато при нас това не е практика, което доказва, че България е социална държава. Но само за 8 месеца са платени 400 млн. за болнични.

Все още няма категорични отчети. които да доказват, че с втория стълб 2 ще е по-малко от едно, каза Сачева за втория стълб на пенсиите. Темата ще бъде обсъждана през следващата година и ще се стремим да дадем информация максимално рано на онези, които ще се пенсионират през септември, посочи тя.

Винаги, когато говорим за пенсии,  трябва да говорим и за лична отговорност, добави министърката. Въпрос на личен избор е също къде ще държим парите си за пенсии. Разликата е, че в частните фондове има капитализация и унаследяване. Но пък други хора вярват повече на държавата. 

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 3 = 2