Мрежа

Делегация от Черна гора гостува в Ловеч

0 322

Фотоизложба, концерти и официални разговори изпълниха програмата на гостуващата в Ловеч делегация от побратимения град Колашин, Черна гора. Тричленната делегация се води лично от кмета Милосав Булатович, който за втори път гостува в Ловеч, след като на 11 май бе сред официалните лица на празника на града.

На 3 септември делегацията имаше официални разговори с ръководството на Община Ловеч – в лицето на кмета Корнелия Маринова и зам.- кметовете Венцислав Христов и Даниел Колев. Набелязани бяха бъдещи съвместни инициативи.

Гостите проявиха интерес към общинското радио и посетиха студиото, където ръководителят Никола Колев разказа за формата и историята на местната медия.

Откриването на фотоизложбата „Градовете разказват“ на 2 септември вечерта се превърна в истински празник за възрожденския квартал „Вароша“. Черногорците от танцовия състав минаха с дефиле през Покрития мост и със своите песни и танци привлякоха вниманието на гражданите.

Фолклорният състав „Даниловград“ изпълни своите танци и песни, както в изложбената зала, така и на откритата сцена на площад „Тодор Кирков“. В програмата участваха и танцьорите на ТФ – „Балкански огън“ от Народно читалище „Бяла Анаста – 2016“ – Ловеч .

Специално за събитието в Ловеч от София пристигна и Йелена Филипович, консул в посолството на Черна гора в България.

Изложбата в Художествената галерия бе открита от кметове на Ловеч и Колашин. Корнелия Маринова припомни бързината и експедитивната работа по установяване на културни връзки между двата града. Идеята за побратимяване се роди в Ловеч на 11 май т.г, подписването на споразумението стана на 14 юли, а на 1 септември имаме реални резултати, каза кметът на Ловеч.

„Твърди се, че да колекционираш снимки – това означава да събираш света на едно място. Днес за младото поколение е по-лесно от всякога да прави снимки с телефона си и да ги разпространява. Но когато фотосите са подредени в една изложба, те оживяват пространството, далечният свят става близък и същевременно мамещ да видиш оригинала“, каза Корнелия Маринова.

От своя страна Милосав Булатович говори за красотата на своя град, както и за значението на подобни културни връзки, които работят за мир и развитие на Балканите.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 3 = 2