Мрежа

ЦИК и ОИК в спор за приложение в помощ на секциите в София

0 215

Задочен спор между ЦИК и ОИК – София тече в изборния ден. Става дума за приложение, разработено от ОИК – София в помощ на секционните комисии. Целта е чрез него да се намалят грешките в протоколите и така да се улесни процесът по приемането на изборните книжа след края на гласуването. Тази вечер се очаква близо 5000 души да се съберат в зала „Арена Армеец“, за да отчетат данните от вота в секциите, за които отговарят.

След като на сайта на ЦИК обаче беше публикувано съобщение в събота, че приложението на ОИК – София за проверка на протоколи на секционните комисии не е съгласувано и одобрено от ЦИК. В съобщението обаче се посочва, че „разработеното мобилно приложение публикувано на адрес glasuvai.de не е изисквано и възлагано от ЦИК и е недопустимо да се използва от членовете на СИК“. Проблемът е, че става дума за две различни приложения – едното разработено от частна компания и второ – разработено от ОИК – София.

Затова от ОИК – София изпратиха съобщение, в което се казва, че „с оглед разпространената невярна информация, ОИК – София заявява: ОИК е разработила, приела и утвърдила приложение за проверка на протоколи на СИК, като таблицата е разработена от член на ОИК. Всякакви други приложения, публикувани на други адреси, не са одобрявани и приети от ОИК, както и публикуваното на страницата на ЦИК“.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 1 = 8