Мрежа

ЧЕЗ ще запази активите си в България, ако КЗК за втори път предотврати сделката

0 429

ЧЕЗ-Прага ще запази българските си активи, ако местните власти блокират продажбата им отново. Това е заявил зам.-председателят на Съвета на директорите на компанията Томаш Плескач пред CTK, съобщава „Лидове новини“.

Компанията обяви през юни, че е продала активите си в България на „Еврохолд“ за 335 млн. евро. Сделката все още трябва да бъде одобрена от българските власти.

Миналия юли антимонополната комисия предотврати продажбата на предишния участник в търга, българската компания „Инерком“.

„Не искаме да накърняваме решенията на българската антимонополна служба. Ние обаче не виждаме пречки за одобряването на сделката от гледна точка на законодателството за конкуренцията. Към момента „Еврохолд“ не притежава никакви енергийни активи в България, така че ситуацията на българския енергиен пазар не би се променила по никакъв начин, като продаваме активите си на Еврохолд “, казва Плескач.

В случая с „Инерком“, българският орган за антитръстовото законодателство изтъкна, че сделката може да помогне на компанията да придобие господстващо положение на българския пазар, което би имало отрицателно въздействие върху конкуренцията. Договорът за покупка, подписан миналата година с „Инерком“, беше прекратен от ЧЕЗ този април.

„Ако без видима причина българските власти блокират нашия втори опит да продадем български активи, тогава логично няма да продължим да продаваме и да харчим ненужни ресурси. В този случай ще запазим активите и ще продължим да ги управляваме правилно, както досега. В близко бъдеще определено не бихме се занимавали с продажбата на българските си активи “, е казал Плескач в петък. 

Преди ден „Еврохолд България“ съобщи, че създава дъщерното дружество“Ийстърн Юръпиън електрик Къмпани“ Б.В., което е регистрирано в Холандия. Чрез него компанията иска да придобие активите на „ЧЕЗ България“.  Дружеството е регистрирано в Холандия заради изискванията на двете глобални инвестиционни банки, които ще финансират придобиването. То е специално създадено за целите на сделката с ЧЕЗ Груп. Договорът за закупуването на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България бе подписан на 20 юни 2019 г. “Еврохолд” ще плати 335 млн. евро за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп у нас. В средата на август „Еврохолд България“ подаде искане в антимонополната комисия за сделката с ЧЕЗ, все още се очаква разрешение.  

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 86 − = 79