Мрежа

Бургас – в Топ 10 на световна класация за приятно шофиране

0 1

Бургас се нареди в Топ 10 на световната класация за приятно шофиране. Градовете са оценени от 2600 пътешественици от целия свят.

Бургас и областта са посочени на 6-о място в десетката на най-предпочитаните от водачите региони за шофиране. Начело се нарежда Гран Канария на Канарските острови, съобщи Нова телевизия.

Ето кои са в топ 10:

1. Гран Канария, Канарски острови

2. Измир, Турция

3. Кернс, Австралия

4. Кефалония, Гърция

5. Сплит, Хърватия

6. Бургас, България

7. Нок, Ирландия

8. Понта Делгада, Азорски острови

9. Йоханесбург, Южна Африка

10. Варшава, Полша.

Авторите отбелязват, че сред първите десет са попаднали достатъчно на брой островни дестинации, за да се предполага, че туристите обичат да шофират на части от сушата, необременени с многокилометрови транспортни мрежи.Такъв е и районът на и около Бургас.

„Аз съм съгласен, но се учудвам,че при такава конкуренция успяваме да заемем такова място, защото зависи, както и от организацията на движението в града, така и от културата на самите водачи, които в момента управляват по улиците“, каза треньорът по автомобилизъм Стоян Апостолов.

Авторите на проучването отделят специално внимание на използването на навигация по време на пътуването. Причината е, че GPS-ът отнема от стреса при пътуване на непознато място. Въпреки дългогодишният си опит зад волана, Стоян Апостолов не се срамува да признае,че понякога и той прибягва до навигация.

„Наложи ми се веднъж да потърся една уличка много къса в града – ,Войнишка” и аз се учудих, макар че съм бургазлия, но навигацията ме закара безупречно и това много ме зарадва, че не загубих време“, каза още Апостолов.

Бургас е лесен за ориентиране град с или без навигационна система потвърждават и водачи. „Ориентирам се, тъй като там, където е трябвало да отида, съм успял да достигна без помощта на GPS“, заяви водачът Петър Воденичаров.

При допитването, анкетираните освен организацията на движение оценявали и красивите гледки по време на шофиране, както и достъпа до културно-исторически и природни забележителности, плажове и места за пазаруване.Археолози обобщават забележителностите, които предлага на туристите Бургаският залив

„Има много добре съхранени и сравнително добре поддържани културни паметници и като архитектура – от епохата на Възраждането, които са най-късни, църквите на Несебър са световен паметник, вазите на Созопол, крепостните стени на Несебър и Созопол, напоследък „Аква Калиде“ в Бургас“, каза Димитър Недев, директор на АМ „Проф. Б. Димитров“ – Созопол.

Анкетираните трябвали да оценят и поведението на местните шофьори – били нетърпеливи и непредсказуеми.Треньорът по автомобилизъм обаче е на противоположно мнение.

„Бургазлии са толерантни и доста разумни в своето управление, говоря конкретно за бургазлии, защото имам наблюдение от ежедневното ми каране, макар че през лятото е конгломерат от различни водачи“, добави треньорът по автомобилизъм Стоян Апостолов.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 7 + 3 =