Мрежа

Бургас инвестира в екология по-високия данък за старите коли

0 108

Общинският съвет гласува увеличение между 5 и 25 лв., касае собствениците на 64 хиляди автомобила

Общинският съвет в Бургас вдигна данъка на старите коли. Увеличението е между 5 и 25 лв. и касае около 64 хиляди автомобила без катализатори. Мотивът на местната администрация, която бе вносител на докладната, бе, че по-високият данък ще насърчи собствениците на старите возила да ги сменят с по-екологични.30 гласуваха „за“, 10 бяха „против“, а 6 се въздържаха.

Според БСП, „Възраждане“ и Движение „България на гражданите“ обаче увеличенето щяло да удари хората с най-ниски доходи и нямало да има стимулиращ ефект да закупят по-нови коли.

„Съгласен съм, че който замърсява повече, трябва и да плаща повече. Никой обаче не може да ме убеди, че един автомобил ЕВРО 1, който изминава 1000 км на година замърсява повече от един ЕВРО 2, който изминава 10 000 км. Вдигането на данъците не е предпоставка за намаляване на замърсяването на въздуха“, заяви Стоян Грозев от ДБГ. И добави, че щял да внесе докладна за стимулиране на бургазлии от общината да си купуват електрически автомобили.

„Говорим за тенденция, която касае здравето на бургазлии. Тук не трябва да има компромис“, контрира Веселин Пренеров от ГЕРБ.Повечето съветници обаче бяха на мнение, че разликата от събраните средства от увеличения данък трябва да се инвестира в екология. Според изчисленията на зам. кмета по финанси Красимир Стойчев тя възлиза на 510 хил. лв.

В хода на дебатите кметът Димитър Николов излезе с конкретно предложение за инвестиране на парите.

„В момента сме в подготовка на бюджета за 2020 г. и дефицитът е 30 милиона лева. В частта за опазване на околната среда не достигат около 450 000 лева за шумо- и прахозащитна стена в кв. Сарафово. Предлагам средствата от увеличените ставки да са именно за тази екологична инициатива. Необходимо е и засаждане на 500 нови фиданки на територията на града, където има изсъхнали или отрязани. Това са около 75 000 лв“, обясни Николов.

Той припомни, че общината е внесла в парламентарната комисия по екология 8 конкретни предложения, касаещи екологията на града, но от тях само едно е било прието – 80% от санкцията на фирмата, нарушила комплексното разррешително за работа, да остава в бюджета на съответната община.

„Има много други несправедливости, какъвто пример е изчисляването на такса смет. Такива са законите, ние предлагаме промени и се надявам депутатите ни да следват логиката и справедливостта. Нека търсим механизми да стимулираме бургазлии да са по-активни към екологията“, заяви кметът.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 4 = 1