Мрежа

Бременните, които спят настрани, са с по-големи шансове да имат здраво бебе

0 643

Бременните, които спят по гръб, са с три пъти по-голяма вероятност да родят бебе с ниско телесно тегло, сочат резултатите от международно изследване, цитирани от в. „Мирър“.

Спането по гръб намалява притока на кръв в матката, като пречи на развитието на фетуса, предаде БТА.

Изследването е обхванало 1760 майки на средна възраст 30 години. Резултатите показали, че онези, които спели по гръб през последните месеци от бременността си, имат бебета със значително по-малко телесно тегло. По-рано спането по гръб бе свързвано с увеличен риск от мъртво раждане.

Всички участнички попълнили въпросници за начина си на спане през последните три месеца от бременността си. Онези, които спели по гръб, били с 3,2 пъти по-голяма вероятност да родят бебе с по-ниско от обикновеното телесно тегло. Единадесет процента от бебетата, родени от майки, които спели по гръб, били с ниско тегло, докато това се отнасяло за 4,5 процента от останалите бебета.

Бебетата с ниско телесно тегло имат проблеми с храненето, борбата с инфекциите и са с риск от респираторни проблеми. Освен това с напредването на възрастта е възможно да бъдат засегнати от диабет и сърдечносъдови болести.

„Намаляването на телесното тегло при раждането, свързано със спането по гръб през третото тримесечие от бременността, е клинично значимо – заяви гинеколожката проф. Лесли Кауан от университета в Окланд, Нова Зеландия. – Спането по гръб може да доведе до намаляване на притока на кръв, която снабдява фетуса с кислород. Наскоро бе установено, че това увеличава 2,6 пъти риска от мъртво раждане.“

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 21 = 22