Мрежа

Бразилия подозира още четири танкера за големия петролен разлив

0 215

Бразилските власти подозират още четири кораба за петролния разлив, замърсил крайбрежието на страната в последните два месеца, предаде Ройтерс.

Миналата седмица бразилски следователи казаха, че плаващият под гръцки флаг танкер „Бубулина“, собственост на компанията Делта Танкерс е заподозрян като евентуална причина за петролното петно. Делта Танкерс отхвърли твърденията и каза, че корабът е стигнал до крайната си дестинация, без да изгуби никаква част от товара си или от горивото си.

Вчера обаче компанията съобщи, че е била информирана за хода на разследването и че бразилските власти смятат, че четири други танкера може да са също виновни за разлива. Те са споменали имената на „Маран Аполо“ и „Маран Либра“, които са с капацитет за транспорт над 300 000 тона петрол и са собственост на гръцката компания Маран Танкерс Мениджмънт, информира БТА.

Двата танкера са спирали във Венецуела и после са минали покрай бразилското североизточно крайбрежие на път за Азия през последните 180 дни, показват данните на системата за проследяване на кораби на компанията Рефинитив.

Другите два споменати кораба са „Миневра Александра“ с капацитет да превозва 100 000 тона петрол и собственост на гръцката фирма Миневра Марин и „Кап Пемброук“ с капацитет да превозва 156 000 тона петрол и собственост на белгийската фирма Юронав НВ. Първият от двата кораба е натоварил петрол в пристанище на Мексиканския залив, преди да се отправи към Азия, като е преминал близо до североизточното крайбрежие на Бразилия по пътя си на юг. Вторият кораб се е движил само по американски морски пътища в последните шест месеца, между Канада и Бразилия със спирки в Мексиканския залив.

От втората половина на август до края на октомври петрол замърсява бреговете на девет бразилски щата. Стотици плажове бяха затворени заради разлива, причинил смъртта на много животни. Доброволци, опитвали се да почистят петрола без подходящата екипировка, също се разболяха.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 11 = 13