Мрежа

Борисов: Строим газови магистрали, за да има евтин газ, а АЕЦ “Белене” може да е красив проект (Обзор)

0 108

Атомната централа не била руска, а българска, защото държавата платила реакторите

“Никой не може да ни се сърди, че сме построили газови магистрали, за да може нашите индустриалци, а и населението да ползват най-евтиния газ. Нека да има конкуренция, това сме го научили от вас.” С тези думи премиерът Бойко Борисов се обърна към американския бизнес на годишната бизнес закуска на Американската търговска камара в понеделник.

Темата за енергетиката бе една от основните, които министър-председателят засегна в речта си. Той изтъкна, че вече и интерконекторът между България и Гърция за половин милиард лева, и газопроводът “Балкански поток” се строят. По думите му това се дължи и на успешната сделка за самолетите F-16 – департаментът на САЩ знаел на какво е била подложена страната ни и затова сега се борел за България. (Какво каза още Борисов за сделката виж долу).

Благодарение на тези два проекта вече ще сме свързани с всички наши съседи – Гърция, Турция, Сърбия, Унгария и чак до Австрия, и ще можем да купуваме газ от тях в зависимост кой предложи по-евтина цена, заяви премиерът.

Борисов подчерта, че България вече е построила и тръбата с Турция за 30 млрд. лв. Проведени са и конкурси за компресори, спечелени от американската компания “Солар”, а сделката е за 350 млн. “Това са най-мощните реверсивни компресорни станции, защото

могат да бутат

газ в двете

посоки,

досега имахме само в едната. Сега България може да прави реална търговия, спазвайки всички условия на ЕК”, добави Бойко Борисов.

Той категорично отхвърли догмата, че АЕЦ “Белене” е руска централа с аргумента, че българската държава е заплатила двата реактора и те са българска собственост. Мисля, че АЕЦ “Белене” също би бил един много красив проект – с американски турбини, с френско-германско оборудване, продължи Борисов. Той визира обсъжданата от известно време идея за консорциум между “Дженерал електрик”, “Росатом” и “Фраматом”, както и “една немска компания”. Припомни още, че за този проект се съревновават и държавните енергийни компании на Китай и Корея. “Сиреч, не

можем да се

оплачем от

липса на

мощни компании,

които са заинтересувани от този проект, защото той беше стартиран правилно и правилно си го платихме. И сега като собственици можем да си търсим най-добрия за държавата вариант.”

По-късно министърката на енергетиката Теменужка Петкова каза, че все още няма внесено заявление от консорциум, но такова обединение е възможно и допустимо.

Борисов

подчерта,

че подкрепяме

Северна

Македония

и Албания

за членството им в ЕС. “Имам късмета да имам историк за вицепремиер. Всеки път, като пътуваме, го разпитвам. Няма по-голям специалист по въпроса за Северна Македония”, каза премиерът, визирайки министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Премиерът припомни, че догодина България ще е домакин на инициативата “Берлинския процес” и у нас ще дойдат лидерите на големите европейски държави, както и на Западните Балкани.

Министър-председателят благодари на Фондация “Америка за България” за помощта за Епископската базилика в Пловдив. Но не по-малко уникално било това, което се прави в Маноле, Петрич, Провадия, Търговище.

Преди Борисов президентът на камарата Оливие Маркет изтъкна големия стокообмен между двете държави. Българският износ към САЩ е по-голям от вноса – продукти за 660 млн. щатски долара изнася държавата ни, докато у нас идват стоки за 400 млн. долара.

Американските инвестиции в България са в размер на 4,5 млрд. лв., което е 5,7% от всички преки чуждестранни инвестиции. Те са основно в пет сектора – производство, енергетика, селско стопанство, информационни технологии и търговия.

Те са създали 30 хил. високоплатени и технологични работни места. А регионите с най-много инвестиции от САЩ са Разград, Стара Загора, Габрово, София, Пловдив, Варна, Добрич. “Дънди прешъс металс”, “Кока-Кола” и “Монделийз” бяха дадени като добри примери за успешни инвестиции у нас, докато “Хювефарма”, “Скейлфокус”, “Уолтопия” – за наши на американска земя. Отбраната и киберсигурността са основните сфери, в които отношенията ни се развиват в момента.

Временно изпълняващият дейността посланик на САЩ в България Джъстин Фридман благодари на министър-председателя за визията и лидерството, с които е успял да сближи двете страни. Той изрази увереност, че въпреки всичко, което вече сме постигнали, може да надградим и да постигнем повече.

Сделката за F-16 необратима въпреки подлата съпротива

Сделката за F-16 срещна яростна и подла съпротива, но с финансовия министър Владислав Горанов и вицепремиера Красимир Каракачанов я направихме необратима. Това заяви премиерът Бойко Борисов на годишната бизнес закуска с Американската търговска камара.

“Ние закупихме най-доброто в света, не се изкушихме да дадем по-малко пари за израелски F-16 или португалски самолети. Беше подло, защото ни обвиниха в лобизъм за сделка между българското и американското правителство. Имал съм среща с Тръмп, с шефа на департамента, със заместникдържавния секретар Съливан и винаги на първо място е била геостратегическата ориентация и сила на България, никога не е ставало нещо, което дори да прилича на лобизъм и корупция”, увери Борисов и добави, че сега се начисляват лихви в наша полза по парите, които сме превели на САЩ.

“Стратегическото сътрудничество в областта на отбраната показа решимостта на правителството да бъде надежден съюзник на НАТО и да изпълни решенията на Дъблинското споразумение. Закупуването на осем нови F-16 Block 70 не беше само търговска сделка – това беше само началото на стратегическото партньорство, което ще осигури отбраната и способностите на България, ще осигури въвеждането на технологично ноу-хау чрез индустриалното партньорство и ще обучи изцяло нов клас български пилоти”, заяви и Оливие Маркет.

На срещата присъства и Ранди Хоуър, директор на “Бизнес развитие на F-16” в “Локхийд Мартин”, който също благодари на Борисов и припомни, че част от платените от българското правителство средства ще бъдат реинвестирани в страната. Компанията ще предостави на Военновъздушната академия най-съвременното обучение на пилоти и механици по програми, предназначени за Военновъздушните сили на САЩ. Ще се открият и високотехнологични работни места по офсетната програма за изтребителите.

В понеделник сутринта представителите на компанията проведоха отделна среща с премиера, където той подчерта, че сделката не е просто покупка, а дългосрочно партньорство.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 40 + = 42