Мрежа

България и Италия празнуваха 140 г. дипломатически отношения

0 322

Десетки българи и италианци отбелязаха 140 г. от началото на дипломатическите си отношения на прием в нашето посолство в Рим.

„Първите контакти между народите ни водят към античността, когато културите ни се преплитали непрекъснато, обогатявайки се взаимно. Тези контакти са продължили и в Средновековието”, припомни посланикът ни Тодор Стоянов.

През 1879 г. са установени и дипломатически отношения между двете страни. Те подържат връзки и в периода, в който са монархии, още повече, че се сродяват чрез брака на цар Борис III и Йоана Савойска.

90-те години на миналия век поставят началото на голямо отваряне на всички нива – политическо и икономическо, кулминирайки през 2005 г., когато Италия първа ратифицира договора за присъединяването на България към ЕС. Днес България и Италия са пример за ефикасно партньорство в рамките на ЕС и НАТО. През последните две десетилетия Италия е винаги сред трите първи търговски партньори на България, като търговският обмен вече надминава 4,5 млрд. евро, според посланик Стоянов.

Той благодари на Италия и затова, че приютява над 80 000 български граждани, които в момента живеят на територията й.  

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 41 − 31 =