Мрежа

Благоевград почете Съединението

0 1 178

С ритуал по полагане на цветя Благоевград отбеляза 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Ритуалът се състоя пред паметната плоча на загиналите във войните за обединението и независимостта на България, на пл. „Георги Измирлиев“.

Пред паметника, глава сведе заместник- кметът по икономика и финанси Иво Николов. Почит отдадоха депутатът Даниела Савеклиева, заместник- областният управител Иван Стоянов, председателят на ОбС-Радослав Тасков, омбудсманът на Благоевград доц. д-р Валентин Василев, отец Дончо и отец Петър от благоевградския православен храм „Въведение Богородично“, общински съветници, представители на културни институти, представители на политически партии, общественици, граждани.

По случай официалния празник- Съединението на България, Биг Бенд Благоевград изсвириха Химна на България, както и други бележити български песни. Исторически факти от делото на дедите ни и борбата за Съединението припомниха Елиза Тодорова от театрална школа „Ер малък“ към ДТ “ Енчо Халачев“ и ръководителят Бранимир Митов.

На днешната дата – 6 септември, през 1885 година е провъзгласено Съединението на разделените по силата на Берлинския договор Източна Румелия и Княжество България. По силата на Берлинския договор от 1878 г. Южна България, наречена по искане на английската дипломация Източна Румелия, е откъсната от възобновената българска държава и включена отново в пределите на Османската империя. Българското население от Областта не се примирява с несправедливите решения на Берлинския договор и незабавно повежда борба против тях. На 6 септември 1885 година формираните в околните на Пловдив села и градове чети да се отправят към областния център, където обграждат конака и обявяват Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 61 + = 67