Мрежа

Безлихвените кредити с нови правила

0 643

Условията за отпускане на безлихвени кредити са променени от днес

Днес правителството взе решение за промяна на условията за отпускане на безлихвени кредити, които се отпускат по програмата в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд заради пандемията.

В хода на прилагането на действащата мярка бе установено, че заложените в нея изисквания в известна степен затрудняват достъпа на част от нуждаещите лица до безлихвени кредити.

Приетите промени засягат и процеса на подписване на споразумения между Българската банка за развитие и търговските банки за изпълнение на програмата.

Благодарение на тях ще се осигури по-голяма възможност и достъп на по-широк кръг от лица финансирането, осигурено от държавата по време на пандемията.

Право на безлихвен кредит ще имат лица, които отговарят на изискването да са работили на трудов договор в последните 6 месеца

Самоосигуряващите се лица също ще могат да се възползват от програмата. За да кандидатстват, те е необходимо да докажат, че в първото тримесечие на настоящата година или за всяко следващо календарно тримесечие доходите им са спаднали с поне 20 % спрямо съответното тримесечие през 2019 г.

Право на безлихвен кредит имат както хора с платени осигурителни вноски, така и такива с декларирани, но неплатени вноски за период от поне 6 месеца преди кандидатстването, пише Pariteni.bg.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 5 + 3 =