Мрежа

Австралия се готви за още рекордни горещини, пожарите продължават (Снимки + видео)

0 322

Няколко хиляди пожарникари се борят с десетки неовладени горски пожари в четири от осемте щата в Австралия на фона на рекордни жеги и месеци на мъчителна суша, предадoха ДПА и БТА.

В най-населения щат Нов Южен Уелс за втори път е бе обявено извънредно положение заради „катастрофалната“ ситуация с горските пожари. Очаква се температурите в предградията на Сидни да достигнат 47 градуса по Целзий.

Десетки пътища са затворени, а около 10 000 полицаи, спасители, парамедици и пожарникари полагат усилия днес да овладеят огъня.В щата Южна Австралия бяха издадени предупреждения за няколко горски пожара, а голям, неовладян пожар бушува в района Едълейд хийл, където загинаха двама души. В някои части на щата се очаква температура от близо 50 градуса.

В щата Виктория, където също бяха регистрирани рекордни жеги стотици пожарникари се борят с няколко пожара, като два от тях са от категория „неотложни“, което означава, че хората са в опасност и трябва незабавно да действат, за да оцелеят.

В Куинсланд няколкостотин пожарникари се борят с пламъците на десетки горски пожари, някои от които горят от октомври.Австралийската столица Канбера се задушава в гъстия дим от пожарите и 40-градусова жега.

Министър-председателят Скот Морисън, който беше остро критикуван, че в тази сложна обстановка е на почивка със семейството си на Хаваите, прекъсна ваканцията си и по-късно днес се прибира в Австралия.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 1 = 9