Мрежа

Арестуваха екоактивисти в Русия, пуснали огромен надувен кит в р. Москва (СНИМКИ)

0 215

Руската полиция задържа в Москва днес двама екоактивисти, след като те пуснаха в Москва река край Кремъл огромен надувен кит косатка, за да призоват властите да защитят изчезващия вид, съобщиха протестиращи, цитирани от Ройтерс.

Природозащитната организация „Грийнпийс“каза, че тя стои зад днешната акция с цел да призове властите да забранят залавянето на китове за образователни или културни цели, след като десетки белуги (друг вид кит) и косатки бяха уловени м.г. и продадени на водни паркове или аквариуми в Китай, предаде БТА.

Каузата за защита на заловените големи морски бозайници придоби особена актуалност, когато се разкри, че те са държани в пренаселени малки водни басейни в руския Далечен изток, които екоактивистите нарекоха „затвори за китове“. След като се надигнаха шумни протести, китовете бяха пуснати обратно в морето.

При днешната акция в Москва екозащитниците се качиха на надувна лодка във вид на кит и загребаха по Москва река, носейки лозунга: „Благодаря, че ни пуснахте на свобода, не ни хващайте повече“.

Руското вътрешно министерство не отговори веднага на искането за коментар след арестите. По-късно единият от задържаните – фоторепортер от „Новая газета“, бе освободен.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 13 = 14