Мрежа

Антон Кутев: Въпросът – кой си позволява да въздейства върху журналистиката е ключов и трябва да бъде решен

0 0

„Поредната проверка – дали средствата в БНР и БНТ са изхарчени законосъобразно няма да ни доведе доникъде и е опит да пуснем пушек в системата и да покажем колко сме загрижени”. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България” Антон Кутев при дебатите по предложението Сметната палата да извърши одит в БНР.

Той добави, че резултатите от тази проверка в голямата си част ще отговарят на предишните. Кутев бе категоричен, че проблемът е – не дали средствата се изразходват законосъбразно, защото сигурно е така, а дали са разходвани целесъобразно.

„В момента нямаме никакъв механизъм, с който да контролираме това. От повече от 20 години в закона стои записан Държавен фонд радио и телевизия, който не работи, защото никой не смее да го пусне. Този фонд може да осигури реален контрол върху разходите на БНР, БНТ и БТА. Ако той работи, може да се финансира по различни начини, а не само през такси”, коментира народният представител.

Той каза още, че народните представители трябва да решат въпроса с контрола върху публичните средства и по-важното – със свободата на словото. „Въпросът как се осъществява политическо въздействие върху БНР и БНТ е ключов. Това е въпросът КОЙ? Кой си позволява да въздейства върху журналистиката?”, заключи Антон Кутев.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 38 + = 46