Мрежа

Американският Конгрес вдига ембаргото за продажба на оръжия за Кипър

0 643

Американският Конгрес отмени във вторник ембарго за продажба на американски оръжия за Кипър, датиращо от повече от 30 години, в момент, когато напреженията между САЩ и Турция, която окупира северната част на средиземноморския остров, непрекъснато се задълбочават, съобщава АФП.

Конгресът одобри тази мярка в рамките на закона за бюджета за отбрана, гласуван от Сената, който трябва сега да бъде одобрен от президента Доналд Тръмп, предава БТА.

САЩ наложиха ембарго върху продажбата на американски оръжия за острова през 1987 г. с надеждата да насърчат повторно обединение на Кипър, чиято северна част е окупирана от Турция от 1974 г. насам.

Но мярката бе преценена като контрапродуктивна, тъй като тя бе насърчила кипърското правителство да се съюзи с други партньори, а Турция, която е съюзник на САЩ в НАТО, продължи да окупира северната част на Кипър.

Отмяната на ембаргото бе подкрепена най-вече от сенатора демократ Робърт Менендес и от неговия колега републиканец Марко Рубио, които посочиха, че искат да насърчат сътрудничеството между Кипър, Гърция и Израел.

В момент, когато Кипър се стреми да задълбочи стратегическото си партньорство със САЩ, в наш стратегически и икономически интерес е да вдигнем това старо ембарго /…/, което не съдейства за целите на сигурността на САЩ, посочи Менендес.

Отношенията между двете общности в Кипър се бяха успокоили през последните години, но напреженията се подновиха, след като Турция сключи в края на ноември с Либия спорно споразумение за разграничаване на морските пространства, отбелязва АФП.

Това споразумение бе осъдено от няколко страни, сред които Гърция и Кипър, тъй като то позволява на Анкара да предяви териториални претенции към обширни зони в източната част на Средиземно море, богати на въглеводороди.

Вашингтон се стреми по-специално да избегне това да тласне Кипър в ръцете на Русия, след като Никозия подписа през 2015 г. споразумение с Москва, даващо й достъп до кипърските пристанища, отбелязва АФП.

Документът, одобрен във вторник от американския Конгрес, предвижда САЩ да ограничат възможността за Кипър да получава някои чувствителни технологии, докато Кипър не забрани достъпа на руски кораби до своите пристанища.

В съобщение снощи турското външно министерство предупреди, че всяка инициатива за отмяна на ембаргото върху продажбата на американски оръжия за Кипър, само „ще попречи на усилията за постигане на решение за острова и ще създаде опасна ескалация“.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 2 + 7 =