Мрежа

Актьорът Уес Стъди от племето чероки получава почетна награда „Оскар“

0 0

Когато Уес Стъди от племето чероки смятал да се премести в Лос Анджелис, за да участва в кастинги и да стане актьор през 80-те години на миналия век, попитал приятел дали това хрумване е добро. „Защо не? Няма много актьори, които са от коренното население на САЩ“, отвърнал приятелят. Вместо като пречка, Уес възприел това като плюс, предаде Асошиейтед прес.

Седемдесет и една годишният актьор сега смята, че нещата са се подредили добре. Роденият в Оклахома Стъди се е появил тъкмо навреме във филмовите среди, макар че навремето не го е знаел. Холивуд започнал да се отказва да подбира бели актьори за роли на представители на туземното население и да се стреми към по-голяма автентичност в кастинга. Сред първите филми с участието на Стъди, довели до 30-годишната му плодотворна кариера, която не е приключила, са „Танцуващият с вълци“, „Последният мохикан“ и „Джеронимо: Една американска легенда“, предаде БТА.

Днес Стъди ще влезе в историята като първия отличен с „Оскар“ коренен жител на САЩ на церемонията по връчването на 11-ите годишни награди на управителите на Академията за кинематографично изкуство и наука. Почетни „Оскар“-и ще получат също режисьорите Дейвид Линч и Лина Вертмюлер. През 1982 г. родената в Канада Бъфи Сент-Мари стана първият спечелил „Оскар“ представител на туземно население. Тя получи отличието в категорията оригинална песен от филм за съавторството на „Up Where We Belong“.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 1 = 3