Мрежа

Активисти срещу промените в климата готвят акции с дронове играчки край летище „Хийтроу“

0 0

Британски активисти срещу промените в климата обявиха, че от 13 септември ще нарушават работата на лондонското летище „Хийтроу“ с дронове играчки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Природозащитниците се надяват това да доведе до отмяна на полети и да накара правителството да предприеме по-твърди стъпки към намаляване на въглеродните емисии.

„Хийтроу“ може да смекчи последиците от тези действия, но летящите дронове ще увеличат този месец транспортния хаос на едно от най-натоварените летища в Европа, тъй като по същото време е планирана и стачка на пилотите.

Групата „Хийтроу поз“ (Heathrow Pause, Прекъсване на Хийтроу) съобщи, че ще пусне дронове в рамките на 5-километровата забранена зона на летището, но извън самолетните писти.

„Това е символично действие, използване на вратичка в закона и себеотрицание на участниците да привлекат внимание към най-сериозната и належаща криза, пред която човечеството се е изправяло“, казаха от „Хийтроу поз“.

„Бездействието на правителството по отношение на климатичните промени и надвисващата катастрофа от разширяването на летищата, не ни оставят друг избор и ни заставя да действаме“, заявяват природозащитниците.

„Хийтроу поз“ е група, отцепила се от „Бунт срещу унищожението“ (Extinction Rebellion), която предприе акции в Лондон тази година. Групата каза, че ще пусне дроновете да летят на височина от човешки ръст и ще уведомява летищното ръководство един час по-рано.

От летището заявиха, че този план е незаконен и контрапродуктивен, но разполагат с планове, които гарантират, че работата на „Хийтроу“ няма да бъде нарушена.

Лондонската полиция съобщи, че ще направи всичко по силите си, за да не позволи пускането на дронове близо до летището. От „Хийтроу поз“ казаха, че „всички участници знаят, че рискуват арест и затвор и са готови да бъдат арестувани по мирен начин.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.