Мрежа

7 души с обвинения за рекет, отвличания и поръчкови убийства

0 536
Организираната престъпна група е действала в областите Варна и Добрич

Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт срещу седем участници в организирана престъпна група за разпространение на наркотици, отвличания, рекет, побои и поръчкови убийства.

Групата е била ръководена от Иво Иванов, по-известен с прякора Иво Гела. Тя е действала в областите Варна и Добрич, съобщи БГНЕС.

Членовете на групата бяха арестувани през април 2015 г. Иванов и други двама от групата – Валентин Христов и Янко Живков, се укриха. Материалите срещу тях са отделени в друго наказателно производство, което предстои да приключи след издирването им.

Според доказателствата по делото групата е създадена от Иво Гела през 2001 г. Основната дейност на групата е била разпространение на наркотици – главно кокаин, хероин, марихуана и амфетамини. Наркотиците са пристигали от Турция, Доминиканската република и други и са били разпространявани на едро и дребно в страната.

За тази дейност са отговаряли Николай Иванов, Янко Живков и Добрин Димитров, а Иво Иванов я е контролирал. Групата е поддържала широка мрежа от дилъри. Разпространителите на дрога извън групата били принуждавани да работят за нея или да делят печалбата си чрез побоища и рекет. Така групата е установила контрол на разпространението на наркотици в региона.

Друг основен източник за приходи на престъпното сдружение било събирането на „такса спокойствие“ от бизнесмени, развиващи дейност във Варненско и Добричко. Собствениците на по-големи търговски обекти били принуждавани да плащат еднократна „такса“ от 100 000 евро при откриване на търговските си обекти. По-дребните бизнесмени трябвало да се „отчитат“ с по-малки суми, но периодично. Рекетирани са били и автокрадци да връщат отнетите автомобили на собствениците им срещу част от получената сума за връщането. Наблюдавани били действията и приходите на други престъпници в региона, от които били искани отчисления, за да продължат работата си.

Чрез Иво Гела престъпната група е приемала поръчки и за отвличания и убийства на бизнесмени – често от техни съдружници или конкуренти.

Получените от дейността на групата пари са влагани в хотелиерство, ресторантьорство, рекламни агенции и друг легален бизнес.

Източник: Flagman.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 55 = 63