Мрежа

20 дни преди изборите Мая Манолова води пред Фандъкова с близо 4%

0 322

Настоящият кмет е близо до максимума на подкрепата

Мобилизацията при Манолова има по-голям потенциал

13% от ГЕРБ искат нов кмет

Мая Манолова продължава да води в битката за кмет на София. Досегашният градоначалник Йорданка Фандъкова обаче скъсява дистанцията. Едновременно с това са налице индикации, че настоящият кмет вече е близо до максимума от потенциалните си избиратели. Мобилизацията при Манолова има по-голям потенциал да се развива в течение на кампанията. Това сочат данните от второто социологическо проучване на “Маркет Линкс” за електоралните нагласи към претендентите за кмет на София.

Първото проучване на агенцията беше оповестено в средата на август. Тогава омбудсманът Мая Манолова водеше с 5% пред столичния кмет Йорданка Фандъкова, но с уговорката, че тогава Манолова все още не беше обявила кандидатурата си.

Според тогавашните данни Манолова печелеше 28% от гласовете на хората, докато Фандъкова – 23%. На трето място по подкрепа се нареждаше кандидатът на гражданската организация “Спаси София” Борис Бонев със 7%.

Какво става на първи тур?

Според сондажа сега 25% от всички имащи право на глас софиянци биха подкрепили Манолова на първия тур. Толкова биха излезли да гласуват и за Фандъкова. (Виж графика 1.)

Сред заявилите, че ще отидат до урните, Манолова събира по-висока подкрепа, но в рамките на статистическите отклонения – на 32% от столичани, а Фандъкова – на 28%. Трети излиза кандидатът на “Демократична България” арх. Борислав Игнатов с малко над 9% одобрение от всички с право на глас. На четвърто място е Борис Бонев (“План за София”) с 4,4%.

Каква ще бъде

избирателната активност?

Според “Маркет Линкс” избирателната активност остава сравнително висока, макар че се забелязват тенденции на общ спад на мобилизацията в началото на кампанията. Към момента 48% от софиянци казват, че със сигурност ще гласуват, а 31% – че вероятно ще гласуват.

Какво става на балотажа?

При балотаж между Манолова и Фандъкова на база всички избиратели Манолова има 33% срещу 32% за Фандъкова. На база твърдо решилите да гласуват разликата е значително по-голяма – 45% на 33% в полза на Манолова. Това обаче не означава, че тенденциите няма да се променят, и поставя пред всички кандидати въпроса за мобилизирането на гласуващите граждани. (Виж графика 2.)

Къде е големият потенциал

за кандидатите?

Една пета от софиянци все още не са решили за кого ще гласуват. В хипотезата за балотаж между Фандъкова и Манолова най-вероятно и двете могат да разчитат на много сходна по обем мобилизация сред електората на ДБ. Това отново извежда на преден план значителната по важност роля на нерешилите. (Виж графика 3.)

Как ще се структурира

Столичният общински

съвет?

Сигурната тенденция в данните е, че ГЕРБ, както и досега, няма да има пълно мнозинство в СОС, както и че подкрепата за листата на управляващата партия намалява. На база всички гласуващи ГЕРБ събира 22%, БСП 14%, “Демократична България” – 13%, ВМРО – 5%, а “Воля” и местната коалиция “Движение България на гражданите” са в рамките до 3%. На базата на тези, които ще отидат да гласуват обаче, “Воля” е с по-нисък резултат – около 1%, а симпатиите са към по-малките десни от ДБГ. Но това са данни извън 30-те процента нерешили за кого ще гласуват, което значително би променило съотношението на силите в СОС. (Виж графика 4.)

Кои хора в

София

харесват

Манолова?

Според данните Мая Манолова е повече кандидатът на народа, докато хората, живеещи в центъра на столицата, одобряват повече Йорданка Фандъкова. (Виж графика 5.)

Мобилизацията на електората е задача и на щаба на Фандъкова, която според данните приближава тавана на подкрепата си, но особено важи за кампанията на Манолова, чийто електорат е разнообразен и трябва да бъде на първо място задържан, а на второ разширен. Освен в БСП и левия сектор Мая Манолова има поддръжници и сред средите на разочарованите от ГЕРБ и сред либералните кръгове около “Демократична България” и зелените, чиито кандидат арх. Игнатов към момента не показва потенциал да стигне до балотажа. Манолова може да привлече хора и от кръговете на разочаровани седесари, от ВМРО и патриотичния спектър, от извънпарламентарни десни опозиционни формации, които официално я подкрепиха – ДБГ, ЗНС, НДСВ, “Път на младите”.

Интересно е също, че макар ГЕРБ да продължава да е основният източник на електорат за Фандъкова, изглежда, че доверието е започнало да ерозира – 13% от гласоподавателите на ГЕРБ с различна степен на категоричност предпочитат София да има нов кмет.

Изследването на “Маркет Линкс” е по поръчка на сайта “Офнюз” и е представително за София, проведено между 24 и 30 септември, чрез смесен метод на регистрация – пряко-лично интервю и онлайн анкета. Респондентите са подбрани по случаен принцип чрез квотна матрица по пол и възраст. Размерът на извадката е 862 души (18+ години).

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 64 = 74