Мрежа

2 мобилни станции ще мерят чистотата на въздуха в Благоевград, обеща кметът на протестиращи

0 1

Две мобилни станции ще мерят чистотата на въздуха в Благоевград денонощно. Това ще стане от началото на следващата година, обеща кметът Румен Томов на протестиращи. В четвъртък десетки благоевградчани с маски на лицата се събраха на мирно шествие и протест пред сградата на общината, защото градът е в челните места по замърсяване на въздуха с фини прахови частици.

„Искаме институциите да предприемат бързи и ефективни мерки срещу най-големите замърсители. Най-големите са домакинствата, които горят отпадъци, автомобилният трафик в центъра и най-вече биотецът, от чиито комин бълва мръсен въздух и никой не знае какво се гори вътре“, каза един от инициаторите на протеста Сергей Лазаров. Екоинспекцията периодично прави проверки на биотеца, но не е констатирала наднормени замърсявания.

„Ще сложим мобилните станции на най-проблемните места, ще замерват 24 часа в денонощието и тогава ще стане ясно има ли проблем с това предприятие“, обеща кметът Томов, който слезе да разговаря с протестиращите, които носеха плакати „Не на въздушния геноцид“, „Искаме чист въздух“, „Къде са зелените?“.

Кметът обеща да проведе срещи с всички институции, имащи отношение по проблема. „Има много инициативи по отношение чистотата на въздуха, които постепенно ще се случат. Нали не очаквате за един месец да изчистим града? Това няма как да стане“, допълни Томов.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 6 + 3 =