Мрежа

158 къщи за гости не са ползвани по предназначение

0 108

„746 са къщите за гости в периода 2007-2013 г., за 158 бизнеспланът, който е бил представен в Държавен фонд „Земеделие“, не е бил изпълнен, ефектът е нулев“, заяви изпълнителният директор на ДФЗ Васил Грудев. Той припомни, че целта на изграждане на къщите за гости е да създаде бизнес и да развие селския туризъм.

„Проверени са 288 къщи за гости, стойността им е 81 млн. лв., в 158 случая те не са изпълнявали изискванията за развитие на селските райони. С други думи, голяма част от тях не са ползвани, за да посрещат гости“, добави още Васил Грудев.

По думите му ролята на Държавен фонд „Земеделие“ е да оцени инвестицията в къща за гости по време на 5-годишния мониторинг и когато тази инвестиция не е добра, следва тя да бъде възстановена.

След проверката инвестицията в тези неуспешни 158 къщи от 46 млн. лв. трябва да бъде върната, процедурата ще бъде дълга, отбеляза изпълнителният директор на ДЗФ.

Надуването на балон в инвестициите за къщите е било в периода 2013-2014 г., в новата програма за развитие на селските райони, която е към края си, няма подобен тип инвестиция, подчерта Васил Грудев.

„За къщите за гости наблюдавахме един сериозен опит за надуване на балон за инвестиция, но това се случва през 2013-2014 година“, коментира още той.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 24 = 25