Мрежа

Зоран Заев очаква конкретна подкрепа от България за европейската интеграция

429

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев очаква, че България ще изрази конкретна подкрепа за Северна Македония в Съвета по общи въпроси и в Европейския съвет, съобщава македонското електронно издание Капитал.

„България е един от най-големите приятели на Република Северна Македония. Когато политиците имат избори, всичко може да се случи, но това в никакъв случай не намалява нашето приятелство“, каза Заев на конференция на почетни консули на Северна Македония в чужбина, предава БТА.

Заев подчерта, че „те искрено искат да ни подкрепят и имат задължение с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество“.

Премиерът изтъкна, че при подписването на договора двете страни са се разбрали да споделят част от своята история. Северна Македония се е съгласила на това, а България е поела задължението да подкрепи нейната интеграция в ЕС и НАТО.

Заев припомни, че България беше една от първите страни, ратифицирали протокола за членство на Северна Македония в НАТО, и каза, че сега очаква тя бъде една от страните, които подкрепят Скопие повече от останалите страни в Европейския съвет.

Източник: https:www.24chasa.bg

Comments are closed.