Мрежа

Здравното министерство публикува заплатите във всяка държавна болница

0 0

Към юли средната брутна работна заплата на професионалистите по здравни грижи в държавните болници е между 1100 и 1500 лева, като средната брутна работна заплата за страната към второто тримесечие е 1253 лв. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Сумата, която е била предвидена за заплати е 86 млн. лв., от които 36 млн.лв. се осигуряват през бюджета на Министерството на здравеопазването и те са за отдалечени болници, за белодробните болници, за психиатричните болници и за спешна помощ, обясни министър Ананиев, цитиран от БТА.

Останалите средства са от резерва на НЗОК. Никога, по думите на здравния министър, не е ставало въпрос за отпускане на суми в размер на два пъти по 50 млн. лв. и веднъж на 30 млн. лв. Дали парите са дадени от държавния бюджет или от бюджета на касата, това са публични средства, подчерта още Ананиев и добави, че са дадени целево за болнична помощ и отиват и за заплати на персонала.

Винаги, когато сме желали да помогнем – и аз, и премиерът, и правителството, винаги сме се стремели това да бъде законосъобразно и никога не сме си позволявали да правим крачки, различни от спазването на закона, допълни той. Ако ние бяхме дали всички 50 млн. лв., които гласува правителството на Министерство на здравеопазването, ние щяхме да отидем на свръхнива на надфинансиране, каза още министър Ананиев.

Когато излезе първото постановление на МС – за 30 млн. лв., тогава правителството реши, че трябва да направи втора крачка, за да се успокоят медицинските сестри. Когато се вземат решения от днес за утре, винаги се слага някаква възможност, каквато позволява бюджетът и преценихме с Министерството на финансите, че границата, която можем да си позволим, е до 50 млн. лв. Анализите показаха, че можем да предоставим само 6 млн. лв. , обясни още той.

До два дни болниците трябва да предоставят на МЗ информация за увеличението на заплатите на персонала. От следващия месец ежемесечно на интернет страницата на здравното министерство ще се публикуват данни за нивата на средните основни и брутни работни заплати във всяка държавна болница.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 77 = 84