Мрежа

Започва безсрочен протест срещу кариерата край Белащица

0 322

Стотици жители на Белащица, Гълъбово, Куклен, Марково, Брани поле, Брестник и Пловдив се обединиха навръх националния празник срещу кариерата за добив на мрамор и строителни материали, която е на метри от домовете им.

Хората излязоха на протест в знак на несъгласие с удължаването на концесията на швейцарската фирма „Холсим“, чиято дейност изправя пред екологично бедствие селищата от района и унищожава природата на уникалните западни Родопи.

Протестиращите се събраха на кръговото кръстовище на Кукленско шосе и околовръстен път с надеждата да ги чуят и на жълтите павета. С нови 15 години концесионера иска да удължи добива на инертни материали в печално известната кариера край Белащица, която е обект на непрекъснати протести на жителите на района вече повече от 2 години. Над 500 пешеходци, почти километрова колона от автомобили и близо 100 мотора участват в протеста днес. Жителите на селата събират подписи с искане за спиране на кариерата, като за по-малко от час над 300 души подкрепиха искането. От 9-и септември протестите стават безсрочни, а проявите ще включват блокиране на пътища и демонстрации пред институции.

„Ние сме българи, искаме държавата да защити правата ни и природните ресурси на България”- казаха протестиращите.

„10 хиляди души са заложници на двете каменни кариери, които се експлоатират от 50-60 г. Те са само на 800 м от населените места и едва на 12 км от центъра на Пловдив“, коментира Юлия Бочева от инициативният комитет на протестиращите.

Шествието тръгна в 10 часа от центъра на пловдивското село Белащица по маршрут, пресичащ селата Белащица и Браниполе, до кръговото кръстовище на околовръстния път на Пловдив и Кукленско шосе.

С плакати „Нова концесия в Белащица и регионът е сигурен път към екокатастрофа“, „СТОП на старите и НЕ на новите кариери!“, „Не на концесиите в Белащица! Природата и здравето са приоритет номер 1“,”Спрете геноцида на кариерата!”, участниците в протеста изминаха маршрута до околовръстния път в посока Асеновград. Водачите на спрените автомобили коментираха –„Хората имат право, ние сме с тях! Знаем какво се случва до Белащица! Прахолякът е всекидневие.”

Всеки човек, пребиваващ в района, се сблъсква с редовно превишаване на показателите на емисиите прах във въздуха при преработване на суровината, най-вече заради неизползването на изискваните по договор хидрофорни уредби за потискане на прахоотделянето. Освен това липсва ежедневно оросяване на използваните пътища и площадки, категорични са местните. Концесионерът не осъществява почистване и измиване на пътя от републиканската пътна мрежжа в района на кариерата, което е задължение на инвеститора. Жителите от района се оплакват от шум, прах, а в почвите са регистрирани замърсявания. Установени са щети за биологичното разнообразие от флората и фауната, които не се компенсират чрез задължителната поетапна биологична култивация на отработените площи. Камионите, които излизат от предприятието, замърсяват пътната настилка с кал, прах, малки и големи камъни, като по този начин създават реална предпоставка за пътни произшествия, каквито има често. Дейностите свързани с добива на подземни богатства могат да доведат до рязко спадане на подпочвените води, до нарушаване функционирането на изградени помпени станции и намаляване дебита на помпените машини за питейна вода.

„Извършени са над 40 проверки, издадени са 6 предписания. Имаме издадени 5 акта на двете кариери. Два се обжалват”, заяви Стефан Шилев, директор на РИОСВ-Пловдив.

Протестиращите за пореден път изтъкнаха изключително тежко нарушение на Закона за концесиите от страна на „Холсим“, а именно – излизането извън границите на концесията, констатирано с наказателно постановление на Министерство на енергетиката от 21 май, тази година. Актът за 50 000 лв. се обжалва от фирмата. Швейцарската посланичка също е запозната с действията на швейцарската компания на българска земя, но това не доведе до разрешаване на проблема каза Емил Георгиев от „Екогласност”. От началото на дейността и до момента концесионерът не е извършил на нито един квадратен метър рекултивация на концесионните площи.

Местните хора недоумяват защо няма адекватна реакция от държавните институции, но са твърдо решени да продължат битката си.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 4 = 5