Мрежа

Захариева инициира среща заради консулските заверки в чужбина

0 322

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева инициира среща с представители на Висшия адвокатски съвет, Нотариалната камара и Агенцията по вписванията по повод сигнали за откази на български консулски представители в чужбина да удостоверяват подписите на договори за прехвърляне на дружествени дялове по чл. 129 от Търговския закон, съобщиха от пресцентъра на външното ни министерство.

„Въпросът е принципен и трябва спешно да намерим решението му – заяви министър Захариева. – За нас най-важното е да гарантираме качествено обслужване на гражданите зад граница, но в същото време то не бива да носи риск“.

Според вицепремиера първата стъпка, която трябва да се предприеме в тази посока, е свързването на базите данни на Нотариалната камара и на МВнР. Така консулските служители и нотариусите ще могат да проверяват истинността на даден документ в информационните системи.

В хода на разговора бяха обсъдени конкретни действия за осигуряването на взаимен достъп, за да се гарантира безопасността при извършване на заверките.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 12 − = 5