Мрежа

Заев: Северна Македония и Сърбия са приятелски страни

0 0

Северна Македония и Сърбия са близки и приятелски страни с традиционно добри отношения, оцени след срещата си с премиера на Сърбия Ана Бърнабич в Скопие премиерът на Северна Македония Зоран Заев, отбелязвайки, че със Сърбия нямат открити въпроси, предават МИА и БТА.

На обща пресконференция в Скопие с Бърнабич Заев посочи, че двете страни са посветени на развитието на регионалното сътрудничество и ускоряването на интеграцията на целия регион в ЕС на основа на индивидуалните постижения на всяка страна поотделно. Работи са върху развитието на интеграцията и сътрудничеството на страните на всички нива. В тази насока, според Заев, е и днешното подписване на три споразумения и общото управление на граничния пункт Табановце – Прешево.

За подобряването на отношенията свидетелства и увеличението на търговския обмен между двете страни, подобряването на сътрудничеството в областта на туризма, договорите за общо излизане на трети пазари. Търговският обмен е увеличен с 10,7 процента, а размяната на стоки и услуги достигна 1 милиард евро, каза Заев.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич посочи, че регионалното сътрудничество в този момент е изправено пред предизвикателства. Отварянето на преговори на ЕС със Северна Македония ще допринесе за регионалната сигурност, каза Бърнабич. Тя посочи, че Сърбия се застъпва за това възможно най-бързо за започнат преговорите на ЕС със Северна Македония, тъй като регионалната стабилност е най-важният интерес за региона и без стабилен, устойчив и предвидим регион няма да има стабилни икономики. Според Бърнабич с отварянето на съвместния интегриран граничен пункт е свършена огромна позитивна работа за гражданите на Сърбия и Северна Македония, но и за чужденците, които пътуват и преминават между двете държави. Това е много важен исторически ден не само за нашите две страни, но и за целия регион, оцени сръбският премиер.

Бърнабич изрази благодарност, че от 4 септември започва изучаването на сръбски език в основните училища в Северна Македония, нещо, което ще задълбочи сътрудничеството в културата и образованието между двете страни.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.