Мрежа

Заев: Не искаме незабавно членство в ЕС, а да започнем преговори

0 0

Ако Европейският съвет не вземе позитивно решение и не одобри започването на преговори със Северна Македония, ще накаже най-добрия пример от страните в региона, заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев в дискусията на срещата на високо равнище за Западните Балкани, организирана в Скопие от списание „Икономист“, предава БТА.

Както съобщават местните медии, Заев изтъкна, че страната му вече 15 години е в чакалнята на ЕС и разбира, че някои членки са против разширяването на ЕС. „Ние не искаме незабавно членство, а само да започнем преговорите и да получим шанс да трансформираме нашето общество. Съседите ни, които вече са в ЕС – Гърция, България, Румъния, Хърватия, както и Австрия, Унгария, Италия използваха възможността още веднъж, по време на Общото събрание на ООН да подчертаят, че дават подкрепа за целите Западни Балкани, особено за Република Северна Македония, да стане част от съюза“, каза Заев.

Премиерът подчерта, че е важно и за самия Съюз да вземе позитивно решение за Северна Македония и изтъкна, че „щом ЕС обеща, че ако изпълним това, което искат от нас, и те ще изпълнят обещанието си“.

Бившият гръцки премиер Алексис Ципрас на свой ред каза, че Преспанският договор показва, че Северна Македония е сигурен партньор на ЕС и той трябва да определи дата за начало на преговори. ЕС трябва да прекрати националната си интровертност, призова той. В по-голямата част от речта си Ципрас напомняше за решаването на спора за името, чийто договор потвърждава и амбицията на ЕС да установи мир и стабилност.

Народът страда достатъчно заради конфликтите от миналото, каза Ципрас и отправи послание, че определянето на дата от ЕС ще бъде важно послание и за управляващите, и за гражданите. Според него даването на дата ще затвори всички възможности за нови войни и конфликти на територията на бивша Югославия. Той заяви, че договорът е сключен „поради щастливото съвпадение да има прогресивни правителства и в Северна Македония, и в Гърция“.

Бившият помощник държавен секретар на САЩ Уес Мичъл на свой ред посочи, че Западът трябва да покаже, че позитивните примери трябва да бъдат наградени, и Преспанският договор беше такъв положителен пример. Договорът отвори нова глава в отношенията между Гърция и Северна Македония, даде възможност за по-добро икономическо сътрудничество и откри пътя на Скопие към ЕС. Преспанският договор има ефект върху целия регион, той е резултат от серия активности и е важен момент за интеграцията на целите Западни Балкани, каза Мичъл.

Той изтъкна и Договора за добросъседство с България, а като ключови за бъдещето на региона посочи разговорите между Белград и Прищина и очакваното начало на преговорите за присъединяване към ЕС на Северна Македония и Албания.

Мичъл предупреди, че ако страните от региона не станат част от ЕС, нещо друго ще запълни тази празнина, независимо дали това ще бъдат Русия и Китай или нови етнически сблъсъци.

„Трябва да подкрепяме региона икономически и политически. Западът трябва да бъде гледан от страните в региона като средство за установяване на мир и просперитет. А държавите в региона трябва да разберат, че ако пречат на пътя на своите съседи, пречат и на своя път“, каза Мичъл.

САЩ не искат нито територии, нито регионът да зависи от тях, а се обявяват за силно демократични държави, които могат свободно да решават към кой съюз да се присъединят.

Той смята, че Русия и Китай имат предимство в региона, защото се смята, че те изпълняват обещанията си. Визията на Русия и Китай за бъдещето на Западните Балкани според него не предвижда свобода и свободно развитие на конкурентност, а тяхното ограничаване. Русия увеличава влиянието си в Източна Европа, както и Китай, и се стараят да получат геополитическа и икономическа доминация, но става дума за авторитарни модели, посочи той.

Мартин Шулц, бивш председател на Европейския парламент, сега председател на Социалдемократическата партия в Германия, каза, че не може да бъде сигурен какво решение ще вземе ЕС за началото на преговори на Северна Македония и Албания, тъй като не е сигурен как ще завършат тактическите игри на лидерите на ЕС.

„Не сме сигурни какво ще кажат холандският парламент и парламентите в другите страни. В Германия мога да влияя на решението, но не е сигурно ще се съгласи ли новото правителство във Виена. Опитът ми в ЕС е, че всички знаем, че ни трябва напредък, но институциите са несигурни за самия ЕС. На изборите във Франция и Италия победиха силите, които са против ЕС. Марин льо Пен не иска еврото. Същото става и с Италия, която не иска другите да се бъркат в решенията й“, каза Шулц.

Той каза, че ЕС трябва да следва смелостта при решаване на проблемите, каквато проявиха Зоран Заев и Алексис Ципрас.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 2 + 3 =