Мрежа

За първи път в Судан: жена ще е външен министър

0 643

Суданският министър-председател Абдала Хамдок днес сформира кабинет, първи след отстраняването през април на дългогодишния лидер Омар Башир, предаде ДПА.

Хамдок обяви кабинет от 18 министри на пресконференция, излъчвана по телевизията, и каза, че остава да направи още две назначения, предава БТА.

Правителството беше съставено като част от споразумението за тригодишна подялба на властта, подписано миналия месец от военните, от една страна, и граждански партии и протестни групи, припомня Ройтерс.

Сред министрите има 4 жени, включително първата суданка външен министър – дипломатката Асма Мохамед Абдала.

„Силно желаем в преходното правителство да участват жени заради ролята, която изиграха в суданската революция“, каза Хамдок.

Ибрахим Бадауи, бивш икономист от Световната банка, беше назначен за финансов министър.

Мадани Абас Мадани – лидер на гражданската коалиция, договорила споразумението за преход с военните, става министър на промишлеността и търговията, подаде Ройтерс.

Премиерът подчерта, че се е стремил към справедливо регионално представителство, за да се гарантира, че кабинетът ще работи хармонично.

В съответствие с политическото споразумение между армията и опозицията начело на вътрешното ведомство и на това на отбраната застанаха военни.

Политическото споразумение предвижда съюзът „За свобода и промени“ да излъчи премиера и повечето министри, с изключение на двата портфейла, дадени на военните.

Икономистът ветеран Хамдок каза, че в живота на суданците започва нов етап. Той подчерта, че приоритет на новото правителство е слагане край на войната и изграждане на траен мир, предаде Франс прес.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 31 = 39