Мрежа

Японската философия за икигай – ключ към дълъг живот

0 536

Книгата на Кен Моги учи как да се радваме на живота

Мъжете в Япония са на четвърто място по дълголетие в света, а жените – дори на второ. Но може би това не трябва да ни учудва, при положение че японското разбиране за икигай (от “ики” – да живея, и “гай” – причина) е толкова вкоренено в културата и начина на мислене, че е неотделима част от всекидневния им живот и всяко действие в професионалния успех, в личните връзки, в хобитата, които японците култивират в изумителни детайли.

В “Малка книга за икигай” (ИК “Сиела”) японецът Кен Моги отвежда на вдъхновяваща разходка из миналото и настоящето на Япония, сред жителите на Страната на изгряващото слънце, техните традиции, радости и скърби – всичко, което формира техния уникален светоглед.

Датско изследване разкрива, че гените обуславят само около 10% от това колко дълго ще живеем. Останалите 90% зависят от начина ни на живот. Така се ражда и концепцията за Сините зони – места в света с рекордно висока средна продължителност на живота. Една от тези зони е Окинава в Япония, чието население се радва на най-голяма продължителност на живота от всички останали. Когато учените разговарят с местните жители в опит да разберат причината, една дума се появява непрекъснато: икигай.

Но какво е икигай? Според сто и две годишен майстор по карате това е да поддържа уменията си в бойните изкуства. Стогодишен рибар все още продължава да излиза три пъти седмично за риба, за да изхранва семейството си. Как обаче можем да открием собственото си усещане за икигай и как да го използваме за по-дълъг и по-щастлив живот?

Икигай е постижим и е достъпен за всеки от нас, пропит с ликуване от разнообразието на живота. Ако следваме стълбовете му, описани от Моги, до края на книгата вече ще сме успели да намерим онова, което ще ни кара да се будим, готови за предизвикателствата на всеки следващ ден.

Още предложения

“Инспекцията” е като “Повелителят на мухите”

В “Инспекцията” (ИК “Сиела”) на Джош Малерман 12-годишни момчета живеят в отдалечена от цивилизацията кула и никога не са я напускали. Изолацията им е абсолютна, наложена от техния наглед грижовен и авторитетен Б.А.Щ.А. Дръзкият и морално спорен експеримент върви по план… докато един ден момчетата не започват да си задават въпроси. Готови ли са обаче за суровата истина, която ги очаква в края? Спомнете си за “Повелителят на мухите”.

Класация на издателството

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 21 = 25