Мрежа

Япония затваря ядрени реактори заради антитерористични мерки

0 0

Японската енергийна компания „Кансай електрик пауър“ спира работата на трети и четвърти блок на АЕЦ „Такахама“ в западната префектура Фукуи, защото не съответстват на нормите за антитерористична сигурност, предаде ТАСС. Информацията е на в. „Майничи“.

Енергоблоковете ще спрат работа през лятото на 2020 г., защото сегашните им сертификати изтичат през август и октомври. Компанията няма да успее дотогава да обнови инфраструктурата и да извърши други действия, необходими за получаването на нови документи от Комитета по ядрена енергетика.

Една от причините за спирането на реакторите е корупционният скандал, засегнал компанията през изминалата година. Според предварителното разследване ръководството е получило около 320 милиона йени (3 милиона долара) от строителна компания, искаща да получи договор за работа на територията на АЕЦ „Такахама“. Този скандал вероятно ще доведе и до отлагане на предвиденото за 2021 г. рестартиране на първи и втори реактор на същата централа, пояснява БТА.

Преди аварията в АЕЦ „Фукушима“ около 30 на сто от използваната в Япония енергия се дължеше на атомната енергетика. В резултат на временния отказ от ядрена енергетика страната беше принудена да се снабдява с електричество предимно от ТЕЦ-ове. Сега в Япония работят осем реактора в пет централи, а правителството се надява в скоро време да продължи политиката на частично рестартиране на атомните електроцентрали.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 5 + 5 =