Мрежа

Вежди показа личните си страсти в центъра на Пловдив

0 322

Здравко Димитров подари на Рашидов хубаво вино от Старосел

За първи път пловдивчани виждат личните ми страсти, събирани десетилетия  в тази колекция. Аз не съм загадъчен, открит съм и българите знаят добре какво правя. Това каза Вежди Рашидов минути преди да открие мегаизложбата си в Градската художествена галерия в центъра на Пловдив.

Шефът на БТА Максим Минчев, съпругата на Ди Киро Русалия, директорът на пловдивския театър Кръстю Кръстев, депутатите Менда Стоянова, Диана Саватева, Десислава Атанасова и Димитър Главчев бяха сред десетките гости, дошли да уважат събитието. Областният управител Здравко Димитров подари на скулптора две хубави бутилки бяло и червено вино от Старосел.

Попитан кое е бижуто в цялата изложба, озаглавена „Страсти“, Вежди отговори, че това са двете му внучки и съпругата му Снежа. Според Рашидов в Пловдив трябва всеки ден да се усеща празникът от европейската столица на културата, както това се случвало в Матера. В италианския град, който също носи тази титла, цяла година гостува голяма изложба на Салвадор Дали.

Рашидов разказа, че първата му експозиция е била в града на тепетата, когато е бил 28-годишен. „Тогава Аксиния Джурова написа за мен голяма рецензия, а Николай Хайтов направи с мен интервю“, припомни творецът. „Сега съм на 68 и поканата да изложа отново в Пловдив е голямо вълнение“, допълни Вежди.

По думите му акцентът в двете експозиции – колекцията му от западноевропейска живопис, разположена на първия етаж в галерията, и собствени скулптури, акварели и рисунки, които са аранжирани на второто ниво, е страстта. „Тя е двигателят, който създава творчеството“, обясни той. Художникът  е отделил пет картини от колекцията си, които оставя подарък на Пловдив.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 87 − 81 =