Мрежа

Важна информация за родителите на 4-годишни деца

0 215

Важна промяна, засягаща децата на 4 години

Предучилищната подготовка за 4-годишните деца става задължителна.

Това бе прието на първо четене в Народното събрание и е част от промените в Закона за училищното и предучилищно образование.

Децата на социално слаби семейства ще бъдат освободени от такса в детската градина. Училищата ще имат възможност, регламентирана от закона, при необходимост да провеждат до 20% дистанционно електронно обучение.

Заместник-министърът на просветното ведомство Таня Михайлова заяви, че тази политика е насочена към всички деца, а не към конкретна група. Тя добави, че ползите от нейното въвеждане са свързани с полагането на основите за учене през целия живот и придобиването съществени умения, необходими за реализацията не само последващото  образование.

ГЕРБ се обяви в подкрепа за промените. БСП и „Воля“ изявиха несъгласието си с тях, предава БНР. 

Милен Михов от ВМРО направи предложение за таван за безплатната детска градина за 4-годишните за семейства с доход,  който е приблизително равен на средния за страната.

БСП настоява за премахване на таксите за всички деца и се противопоставиха на задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца. 

Приетите на първо четене изменения предвиждат 3-годишен гратисен срок за въвеждане на задължителната предучилищна подготовка за 4-годишните деца 

ДПС подкрепиха проекта, но поставиха въпроса за недостиг на места в детските градини, пише pariteni.bg.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 21 + = 31