Мрежа

Валенса призова Тръмп отново да направи САЩ империя на доброто

0 0

Доналд Тръмп трябва да се заеме с възстановяването на моралното водачество на САЩ, за да станат те отново империя на доброто, заяви бившият полски синдикален лидер и бивш президент на Полша Лех Валенса три дни преди посещението на американския президент, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Тръмп е очакван във Варшава в неделя за отбелязването на 80-годишнината от избухването на Втората световна война, започнала на 1 септември 1939 г. с нападение на нацистка Германия над Полша.

„Президенте Тръмп, приканвам ви да върнете на САЩ позицията на световен водач“, казва 75-годишният Валенса в публикувано днес интервю за в. „Жечпосполита“.

Лех Валенса е първият лидер на синдиката „Солидарност“ и носител на Нобеловата награда за мир.

„Светът се нуждае от водачеството на САЩ. Нуждае се от морално и политическо водачество, а не само от икономическо и военно водачество“, казва Валенса.

„Имам послание за президента Тръмп: САЩ години наред бяха империята на доброто, която водеше света. Те продължават да са пред останалите във военно и икономическо отношение, но вече не са световен лидер в морално и политическо отношение“, заявява Валенса.

С думите „империя на доброто“ бившият полски президент се позовава на израза „империя на злото“, използван през 1983 г. насред кризата с европейските ракети от президента на САЩ Роналд Рейгън по адрес на СССР.

Валенса понастоящем е в хладни отношения с управляващите полски консерватори и посочи, че няма да участва в церемониите в неделя във Варшава.

Тръмп ще е на практика единственият световен лидер, който ще участва в церемониите и ще произнесе реч на тях. Преди него речи ще изнесат президентите на Полша и Германия. Руският президент Владимир Путин не е сред поканените.

Полското президентство обяви, че на церемониите се очакват около 40 делегации, като около половината ще са водени от държавните глави.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.