Мрежа

В София изграждат зелени острови за разделно събиране на отпадъци

0 215

Изграждаме специални места за разделно събиране на отпадъци в кварталите – зелени острови. Целта е да увеличим разделното събиране на отпадъци с активното участие на гражданите. Планираме да включим нови квартали към пилотните проекти за разделно събиране. В такива проекти участват 2300 домакинства от „Надежда“ „Овча купел“ и „Кремиковци“. Това съобщи столичният кмет и кандидат за нов мандат от коалиция ГЕРБ и СДС Йорданка Фандъкова на среща с граждани в „Надежда“.

Там при блоковете 151, 152 и 160 са обособени 5 зелени острова с контейнери за разделно събиране на отпадъци, до които имат достъп по 300 домакинства. Гражданите разделят 4 типа отпадъци – от опаковки, стъкло, хартия и хранителни отпадъци. Всички контейнери са оборудвани с датчици за запълване на обема.

„Обновяваме и междублоковите пространства. Изградихме нови алеи и детска площадка. Това е успешен модел за по-чиста, подредена и обновена градска среда в кварталите“, каза Фандъкова.

Разделното събиране на отпадъците в „Надежда“ е по проект за стимулиране на гражданското участие в процеса на рециклиране. Така се търсят успешни модели за разделно събиране в квартали с многофамилни жилищни сгради.

85% от отпадъците на София вече се оползотворяват, благодарение на интегрираната система за преработка на боклука. От него се произвеждат еленергия и компост, отделят се и материали за рециклиране. От работата на завода за отпадъци до момента столицата е спестила над 52 млн. лв. от такси за депониране. Над 2,6 млн. лв. са приходите от продажба на рециклируеми материали.

Фандъкова посети и обновеното междублоково пространство при блоковете 20-22 в ж.к. „Свобода“.

На срещите в район „Надежда“ присъстваха и кандидатът за кмет на район „Надежда“ Димитър Димов, издигнат от коалиция ГЕРБ-СДС, както и кандидатите за общински съветници Стефан Марков, Татяна Георгиева и Цветомир Паунов – административен секретар на ГЕРБ.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha − 4 = 2