Мрежа

В Рим гледат България през стъклото на времето

0 322

Христо Стоичков уважи изложбата,

зад която стои фондацията на

бившата първа дама Антонина Стоянова

Усмихнати български момичета в носии от 20-те и 30-те години на миналия век представят невиждана досега в Рим черно-бяла картичка на страната ни. Музеят на Рим в древния квартал “Трастевере” приютява от 12 декември до 12 януари изложба, която рисува ретропортрет, но с мултимедиийни методи.

“България през стъклото на времето”, от която дишат традициите, занаятите и обичаите на България, идва във Вечния град месеци след като беше показана в софийската галерия “Квадрат 500” по случай европейското председателство на страната ни.

Сега обаче

поводът е 140 г. от

установяването на

дипломатически

отношения между

Италия и България,

което съвпада и с избирането на София за столица. 

Откриването на изложбата беше уважено от футболната звезда Христо Стоичков, който се оказа в ролята на почетен гост. Бившата първа дама Антонина Стоянова и нейната фондация “Ценности” стоят зад изложбата, а нейни куратори са Ирина Дилкова и Милена Кънева.

Именно те преосмислят проекта в мултимедиен вариант.

Освен черно-бели кадри в изложбата има и виртуална реалност и триизмерни проекции.

Самата изложба беше открита от посланика ни в Рим Тодор Стоянов. Нашето посолство, Българският институт за култура в Рим, софийската община, кметството на Вечния град са сред институциите, подкрепили експозицията.

Доста любопитна е историята на изложбата, в която се преплитат български и италиански следи. Всичко тръгва от старозагорската фамилия Близнакови. През XIX век Марко Близнаков е изпратен от княз Фердинанд да специализира пристанищно дело в италианския град Триест.

Там той

среща любовта си

в лицето на богатата

Петронила Венециани

Тя го следва в България, докато той участва в създаването на бургаското пристанище. Връщайки се отново в Триест, Марко става почетен консул на България и поръчва уникални стъклени плаки. Те влизат в ролята на социални мрежи, тъй като разказват на италианците за българските красоти. 

Синът на Марко – Никола, наследява плаките. Дъщеря му Надежда Близнаков решава да подари тези съкровищници, запечатали българския дух.

С тази цел тя избира фондацията на Антонина Стоянова “Ценности”.

В момента Надежда Близнаков де Микели Витури е на 95 години. Тя говори и в документалния филм “Съкровище в сърцето” на Ирина Дилкова и Милена Кънева, който се прожектира непрекъснато в една от залите на изложбата.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 23 − 19 =