Мрежа

Учени кръстиха оса на актьора Идрис Елба

0 215

Учени са кръстили новооткрити видове паразитни оси на британския актьор Идрис Елба, съобщи ЮПИ.

Видовете Idris elba, намерени в централната част на Мексико, могат да са от полза за фермерите, тъй като паразитират в инвазивен вид миризливки, наречени Bagrada hilaris, които нанасят сериозни поражения на кръстоцветни зеленчуци, предава БТА.

Новооткритите видове са описани в сп. „Journal of Hymenoptera Research“.

Първото описание на рода Idris датира от 1856 г. Понастоящем той включва над 300 вида. Паразитните оси първоначално са ловували паяци, но впоследствие са започнали да снасят яйца в ларвите на инвазивните миризливки.

Вредителите Bagrada hilaris нанасят поражения на 74 растителни вида в Индия, Южна Европа, Южна Азия и Близкия изток, сред които кръстоцветни зеленчуци – зеле, кейл, карфиол, броколи, брюкселско зеле. През последните десетилетия има документирани случаи в САЩ и Мексико. Учените смятат, че осите, кръстени на Идрис Елба, могат да бъдат използвани за контрол на вредителите.

От публикацията не става ясно защо паразитните оси – защитници на редица насаждения, са наречени точно на Идрис Елба. Допуска се, че е заради асоциацията с Хеймдал – пазителя на Асгард, в чийто образ се превъплъти британският актьор във филмите от поредицата „Тор“.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 29 + = 34