Мрежа

Учени: Хората променят планетата от 4000 години

0 536

Американски и германски учени твърдят, че проблемите с глобалното затопляне се коренят във времето още преди египетските пирамиди, когато първите земеделци са започнали да променят планетата и климата й, пише в. „Мирър“.

Това е много по-рано от предишните реконструкции.

Периодично обработване на земята и животновъдство е имало върху 40 процента от сушата преди 4000 години. Постоянното обработване е било широкоразпространено преди 2000 години – 1000 години по-рано, отколкото мислеха специалистите досега, предава БТА.

„Това означава, че идеята за човешкото въздействие върху природата като ново явление е твърде фокусирана върху близкото минало“ – каза д-р Лукас Стивънс от университета на Пенсилвания.

„Науката се фокусира върху това как съвремието е различно от миналото. Мисля, че настоящото изследване дава коректор, като показва, че макар и промените напоследък да са ускорени, хората правят това отдавна“.

Учените от университетите на Аризона и Пенсилвания и от института за човешка история „Макс Планк“ са изследвали използването на земята за периода отпреди 10 000 години допреди 170 години. Изучаването на взаимодействието на хората с природата в древността и през дълъг период от време може да даде идеи за справяне с бъдещи проблеми.

За изследването си учените са работили с информация от цял свят, като са разпратили на колеги 700 регионални анкети.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha + 88 = 94