Мрежа

Трима с “Нобел” за икономика заради борба с бедността

0 857

Трима икономисти – Абиджит Банержи, Естер Дюфло и Майкъл Креймър, си разделят тазгодишната Нобелова награда за икономика за експерименталния им подход за намаляване на глобалната бедност.

Това съобщиха от Кралската шведска академия. Наградата в тази категория се връчва от Кралската шведска банка и е в размер на 9 млн. шведски крони.

Дюфло е втората жена в историята, която получава приза, както и най-младият му носител – на 47 години. Тя е от френско-американски произход и е женена за индиеца Банержи. Креймър е американец.

“Тазгодишните лауреати са създали нов подход към събирането на надеждна информация за най-добрите практики за борба с глобалната бедност. Те разделят този проблем на по-малки, по-лесно решими въпроси – например какви интервенции биха били най-ефективни, за да се подобри детското здраве. Те показват как на тези малки въпроси се отговаря много по-внимателно и ефектът като цяло е по-добър”, посочват от академията.

Освен това според мотивите за наградата само за две десетилетия този новаторски, базиран на експерименти подход е променил икономиката на развитието, която сега е процъфтяващо поле за изследвания.

Още през 90-те години на миналия век тримата учени доказват колко полезен е подходът им, като го използват в Кения, за да подобрят резултатите на децата в училище. След това провеждат подобни проучвания по различни въпроси и в други държави.

От академията посочват, че въпреки големите подобрения един от най-неотложните проблеми пред човечеството е намаляването на бедността в света. Повече от 700 млн. души все още живеят в крайна бедност. Всяка година около 5 милиона деца на възраст под 5 г. умират от заболявания, които често могат да се предотвратят или излекуват с евтино лечение. Половината от децата по света напускат училище без основна грамотност и умения.

Нобеловият комитет посочва и директен резултат от работата на учените – над 5 млн. деца в Индия вече се възползват от ефективни програми в училище, а в много страни е започнало силно субсидиране на здравната превенция, която има голям успех в битката с бедността.

“Хората не се опитваме да разберем дълбокия корен на проблема, основан на взаимовръзки. Така че това, което се опитваме да направим в нашата работа, е да открием един по един проблемите, за да разберем причината за конкретни въпроси. Какво работи, какво не и защо”, казва Дюфло.

Тя и съпругът ѝ преподават в Масачузетския технологичен институт, а Креймър – в “Харвард”.

Източник: https:www.24chasa.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

WC Captcha 64 − 60 =